Un grup de investitori vor construi o mini-oțelărie la Pănășești, Strășeni

shadow
Vineri, 03.12.2021 07:46   3186
Compania OmniSteel, specializată în prelucrarea oțelului, și-a anunțat proiectul de investiție în valoare de 14 milioane de euro, într-o mini-oțelărie la Pănășești, Strășeni, Subzona 8 (ZEL Bălți).

La prima etapă, la această uzină urmează să fie angajate 250 de persoane, iar capacitatea de producție va fi de circa 150.000 tone de bare de oțel pentru construcții, cu grosimea cuprinsă între 8 și 32 milimetri, folosite la producerea betonului armat.

Tehnologie de topire prin inducție

OmniSteel a obținut statutul de rezident în Subzona Bălți, în urma unui concurs desfășurat la 21 octombrie 2021. Compania va folosi tehnologia de topire prin inducție, care este mult mai ecologică decât cele folosite până acum în Moldova. Astfel, anumiți parametri ai impactului asupra mediului au fost reduși de un factor de 50.

Se planifică că, circa 5.000 de tone de bare de oțel, vor fi exportate lunar în România.

Prezent la evenimentul de lansare, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a salutat gestul investitorilor și și-a exprimat încrederea că acest exemplu va fi urmat și de alți investitori.

„Asistăm la un eveniment care susține strategia Ministerului Economiei de dezvoltare a economiei naționale: investiții în dezvoltarea platformelor industriale și crearea locurilor de muncă; atragerea diasporei acasă pentru a implementa experiența dobândită peste hotare, în cazul dat - transferul de tehnologie din România; colaborarea între domeniul IT și alte industrii, unul din investitori fiind un antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale” , a precizat Sergiu Gaibu.

5 luni de la inițiere la lansarea investiției

Unul dintre fondatorii OmniSteel, cu o participație de 35%, este omul de afaceri Valentin Eșanu, care a luptat contra monopolului și schemelor de evaziune fiscală la compania cu capital majoritar de stat Metalferos.

Advertisement

El deține compania Sofilarex, care a inițiat exportul de deșeuri de metale și chiar a cumpărat două nave maritime în acest scop.

Potrivit lui Valentin Eșanu, acum fondatorii companiei sunt preocupați de consolidarea terenurilor, pe care urmează să fie amplasată uzina. Fiind vorba de o suprafață de 13 hectare, o parte încă urmează să fie achiziționată de la proprietari.

„E nevoie de construit și toată infrastructura necesară, de la utilități la drumuri, și sperăm că autoritățile ne vor acorda sprijin”, a precizat omul de afaceri.

Un alt investitor cu o participație de 35% este Andrei Zabolotnîi, ce deține Omnicom SRL, un integrator de sistem în domeniul tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor.

Al treilea investitor este Alexandu Rotaru din România, căruia îi revine o cotă de 30% din întreprindere și care este și administratorul OmniSteel.

Directorul Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Stelian Manic, i-a asigurat pe investitori că instituția pe care o conduce va oferi tot suportul de care vor avea nevoie.

„De obicei, atragerea unei investiții durează ani buni. În acest caz, de la primele discuții în care am încercat să-l conving pe Dl. Rotaru să învestească anume în Moldova, au trecut doar 5 luni. Procesul a fost atât de rapid, probabil, pentru că unui român îi este mai ușor să convingă un alt român, mai ales fiind vorba de un român din Basarabia. Mă bucur că am reușit să-l conving să facă această investiție în Moldova și nu în altă parte”, a declarat Stelian Manic.

Concurent cu Uzina Metalurgică de la Rîbnița

OmniSteel intenționează să activeze pe baza deșeurilor de metale colectate în Republica Moldova, respectiv va deveni concurent cu Uzina Metalurgică de la Rîbnița, care până acum era principalul cumpărător și procesator al deșeurilor de metale. În plus, Uzina Metalurgică de la Rîbnița beneficiază de resurse energetice mai ieftine.

Valentin Eșanu susține că au fost luate în calcul și costurile mai mari la resurse energetice și situația de pe piață.

Conform unor estimări, lunar, în Republica Moldova sunt colectate între 20 și 30.000 de tone de deșeuri de metale.

Compania va cumpăra materii prime de la agenții economici locali, în valoare de 40 de milioane de dolari pe an. Personalul angajat în producție va avea un salariu mediu de 12.000 de lei. Reprezentanții OmniSteel SRL au desemnat deja proiectantul și furnizorul de echipamente din Republica Moldova.



Oportunitati