Gazprom a majorat de patru ori livrările de gaze în România. În Moldova deocamdată nu

shadow
Sâmbătă, 09.10.2021 07:38   2119
Prețurile ridicate la gaz în Europa au creat o situație dificilă pe această piață și prezintă riscuri pentru economia regională, a declarat Elena Burmistrova, vicepreședinte al consiliului de administrație al Gazprom și președinte al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, la sesiunea plenară la cel de-al X-lea Forum internațional al gazelor din Sankt Petersburg.

„Ceea ce se întâmplă astăzi dovedește, în esență, că piața spot europeană reflectă doar starea momentană a cererii și ofertei, dar nu este inerent un instrument de stabilire a prețurilor care asigură un echilibru pe termen lung al intereselor cumpărătorilor și vânzătorilor. Acum, piața europeană prezintă o volatilitate ridicată a prețurilor, dezorientează atât cumpărătorii, cât și vânzătorii, prezintă riscuri de a destabiliza economia întregii regiuni”, a spus șefa de la Gazprom și Moldovagaz.

Gazprom a majorat livrările de gaze în unele state

Elena Burmistrova a afirmat că Gazprom își îndeplinește toate obligațiile față de contrapartide pentru aprovizionarea cu gaze.

Potrivit ei, în această situație, avantajele contractelor pe termen lung au crescut semnificativ, iar partenerii sunt pur și simplu „fericiți” să primească gaz la prețurile indicate în contracte.

Ea a reamintit, de asemenea, că, în ultimii ani, experții UE au solicitat în mod repetat participanților de pe piață să renunțe la contractele pe termen lung de gaze.

Advertisement

Cu toate acestea, piața și-a demonstrat cu încredere avantajul.

După ce consumatorii europeni s-au confruntat cu o creștere accentuată a prețurilor și cu o penurie de gaze, Rusia a crescut brusc aprovizionarea cu combustibil albastru, a spus Elena Burmistrova. Potrivit acesteia, săptămâna trecută volumul comercializării gazelor naturale a crescut cu 40%.

În opinia Elenei Burmistrova, deficitul de gaze pe piețele europene a apărut din mai multe motive. În special este menționat faptul că procesul de umplere a instalațiilor de depozitare cu gaz a fost prelungit, iar un număr de furnizori de combustibil au început lucrările de reparații, care anterior au fost amânate din cauza pandemiei coronavirusului.

Ținând cont de condițiile actuale ale pieței, Gazprom a reușit să crească volumul aprovizionărilor către Germania cu o treime, către Turcia - de 2,5 ori, către România - de 4 ori, a menționat Elena Burmistrova.

Deși este și președintă a Consiliului de Observatori la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, Burmistrova nu a menționat dacă Gazprom a majorat s-au are de gând să majoreze livrările de gaze în Republica Moldova, care se confruntă cu un deficit de metan încă din luna septembrie.

Elena Burmistrova ocupă, din aprilie 2019, postul de Președinte al Consiliului de Observatori la Moldovagaz și cel de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Gazprom, iar din 2014 este directoare generală a Gazprom export, care este o subisidiară a Gazprom, speciliazată în exportul de metan.

Promisiuni că totul va fi bine

Menționăm că la forumul gazier de la Sankt Petersburg s-a aflat atât Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, cât și o delegație guvernamentală a Republicii Moldova în frunte cu vicepremierul Andrei Spînu, care urma să negocieze majorarea volumelor de gaze livrate de Gazprom, dar și un nou contract.

Andrei Spînu a anunțat că luni va susține o conferință de presă, unde va oferi detalii și va răspunde la întrebările reprezentanților mass-media despre rezultatele negocierilor.

„Vom trece cu bine, împreună, peste această situație dificilă”, a declarat Spînu.

Subliniem că Republica Moldova va plăti în octombrie circa 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania.



Oportunitati