Şedință extraordinară la BNM: Noi măsuri de politică monetară pentru a încetini creșterea prețurilor

shadow
Marţi, 05.10.2021 17:47   1257
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat, în ședința extraordinară din 5 octombrie 2021, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la 5.5 puncte procentuale.

Totodată, a fost diminuat coridorul ratelor cu 0,5 p.p.- de la 2,5% la 2,0 la sută. Astfel, rata la depozitele overnight va constitui 3,5 la sută, iar creditele overnight 7,5 procente.

Presiuni inflaționiste externe și interne

„BNM continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare, cu scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de efectele de runda a doua a creșterii prețurilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare”, susține Autoritatea bancară.

Totodată, BNM a luat în considerare presiunile din partea cererii agregate interne susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc) și mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare.

Potrivit BNM, „diminuarea simultană a coridorului ratelor cu majorarea ratei de bază este calibrată pentru a motiva preferințele consumatorilor spre economisire de la consumul imediat, în contextul revigorării pronunțate a activității economice în primele 9 luni ale anului curent”.

Advertisement

Banca Națională a Moldovei va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare, în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilității prețurilor.

Coordonarea și sincronizarea politicii fiscale și a celei monetare

Este a treia majorare a ratei de bază în ultimele trei luni. Anterior, guvernatorul BNM Octavian Armașu a declarat că „pentru a asigura stabilitatea prețurilor, fără a împiedica creșterea economică, este importantă coordonarea și sincronizarea politicii fiscale și a celei monetare pentru a implementa un set de politici optime pentru economie”.

Totodată, experții de pe piață se așteaptau ca Banca Națională să implementeze noi majorări ale ratei de dobândă de referință.

Conform prognozelor anterioare ale BNM, rata anuală a inflației la sfârșitul anului 2021 se estima la nivel de 3,3%, dar noile prognoze ale guvernului sunt mai pesimiste și la finele anului inflația ar putea ajunge la 6%.

Potrivit unor economiști, în trimestrul IV există riscul ca inflația să fie de două cifre, adică să treacă de 10%. În special, ca urmare a scumpirii resurselor energetice, produselor alimentare etc.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că în 8 luni ale anului 2021 prețurile medii au crescut cu 4,64%, iar cel mai mult s-a scumpit uleiul vegetal (28,34%), carburanții (16,74%) și materialele de construcție (18,3%).

În anul 2020, în condițiile crizei provocate de pandemie, BNM a redus treptat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt de la 5,5% la 2,65% anual, rata dobânzii la creditele overnight a fost redusă de la 8,5% la 5,15%, iar pentru depozitele overnight - de la 2,5% - la 0,15%. Aceste măsuri au stimulat creditarea și consumul. 



Oportunitati