Republica Moldova, salvată de plata unui miliard de lei

shadow
Joi, 09.09.2021 10:16   1901
O decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene ar putea pune punct într-un litigiu internațional ce durează aproape două decenii, inițiat de companii anterior afiliate lui Veaceslav Platon.

În această perioadă, rând pe rând, șase companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie au revendicat de la Republica Moldova o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari, echivalentul a peste un miliard de lei, scrie RISE Moldova.

O creanță comercială nu este investiție

Pe 2 septembrie 2021, Curtea de Justiție a UE a decis că o creanță rezultată dintr-un contract de furnizare a energiei electrice nu poate fi calificată drept investiție, deoarece nu este asociată „unei activități economice”.

Verdictul a fost adoptat pe marginea mult-discutatului proces dintre Republica Moldova și Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance), inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie. 

Dosarul se află acum pe rol la Curtea de Apel din Paris, după ce Curtea de Casație din Franța a decis, în 2018, rejudecarea cauzei în apel, de un alt complet.

Advertisement

Însă Curtea de Apel din Paris nu s-a grăbit să judece cazul. Instanța a decis să suspende examinarea lui și a întrebat de Curtea de Justiție a UE dacă achiziționarea de creanțe rezultate dintr‑un contract de furnizare de energie electrică poate fi calificată drept „investiție”, în sensul prevederilor Tratatului Cartei Energetice. Solicitarea a venit ca urmare a faptului că, anterior, instanțele franceze au tratat în contradictoriu acest aspect.

Şanse mari de a scăpa de plata unui miliard în litigiul ce durează 20 de ani

Astfel, decizia Curții de Justiție a UE ar putea pune punct în acest litigiu ce durează deja de aproape două decenii, timp în care datoria a crescut la 58 milioane de dolari, pe fundalul penalităților și a diferenței de curs valutar.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, susține că această hotărâre sporește șansele Moldovei în cauza de anulare a deciziei arbitrale care se află pe rolul Curții de Apel de la Paris.

„Din câte cunosc, următoarea ședință a Curții este stabilită pe 28 septembrie 2021 […]. La această ședință, Curtea ar putea solicita părților să-și depună observațiile, ținând cont de interpretarea Curții de Justiție a UE. Este un pas cumva în favoarea Republicii Moldova”, a declarat Litvinenco.

Avocatul Sorin Dolea, specializat în arbitraje internaționale, consideră că, în urma deciziei instanței europene, Curtea de Apel din Paris va desființa, cel mai probabil, hotărârea arbitrală a tribunalului francez prin care, în octombrie 2013, Republica Moldova a fost obligată să plătească companiei Energoalians un total de 600 de milioane de lei (circa 46,5 milioane dolari la cursul de atunci – n.r.).

„Odată desființată hotărârea, Republica Moldova va putea cere în instanțele jurisdicțiilor unde Komstroy solicita recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale, respingerea solicitării (în temeiul art. V(1)(e) din Convenția de la New York)”, a declarat Sorin Dolea.

Or, anume în baza deciziei din 2013 a tribunalului francez, succesorii Energoalians au încercat în mai multe jurisdicții, inclusiv Franța, SUA, Belgia și Ucraina, să obțină decizii judecătorești prin care să poată sechestra activele deținute de Republica Moldova.



Oportunitati