Înfrângere pentru Gazprom: Nord Stream 2 va trebui să fie separat de proprietar

shadow
Miercuri, 25.08.2021 14:13   1313
Operatorul gazoductului Nord Stream 2 a pierdut procesul de judecată din Germania, în care a cerut scoaterea conductei de sub acțiunea directivei UE privind gazele. Instanța nu a recunoscut conducta ca o excepție de la normele UE.

Compania Nord Stream 2 AG a solicitat instanței ca proiectul Nord Stream 2 să fie recunoscut ca o excepție de la regulile care obligă separarea proprietarului conductei și furnizorul de gaze.

Ei au considerat că normele UE sunt discriminatorii, pe care le-au adoptat special pentru torpilarea gazoductului ruso-german. Acum, proprietarul companiei, gigantul rus Gazprom, poate fi obligat să restructureze conducta, scrie Bloomberg.

Decizia instanței și cerința de a respecta normele UE ar putea costa proprietarul conductei rusești timp și bani suplimentari. Cu toate acestea, acest lucru nu va împiedica lansarea acestuia. De asemenea, acum Nord Stream-2 poate fi amendat după lansare dacă nu respectă standardele UE, adaugă Bloomberg.

La 4 aprilie 2019, Parlamentul European a adoptat o directivă actualizată privind gazul, aplicabilă tuturor conductelor de gaz care traversează țările UE.

Advertisement

În special, furnizarea de gaze și activitățile de transport ar trebui să fie desfășurate de diferite companii. Din acest motiv, proprietarii conductelor nu pot fi furnizori direcți de gaze. Aceasta înseamnă că firma care transportă gaze trebuie să își vândă capacitatea către terți. În plus, 50% din capacitatea conductei ar trebui rezervată furnizorilor alternativi. Normele UE urmăresc să asigure o concurență loială pe piață și să împiedice companiile să împiedice accesul concurenților la infrastructură.

Nord Stream 2 este conceput pentru a livra gaze rusești direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia. Potrivit criticilor, conroversatul proiect nu este compatibil cu obiectivele climatice europene, crește dependența regiunii de exporturile ruse de energie și, cel mai probabil, va consolida influența economică și politică a președintelui rus Vladimir Putin asupra regiunii.

Unii analiști au sugerat că Gazprom, gigantul de stat din Rusia, ar putea să-și limiteze livrările de gaze naturale către Europa, pentru a susține livările prin Nord Stream 2.

La sfârșitul lunii mai 2021, Statele Unite au decis să nu impună sancțiuni operatorului Nord Stream 2, de dragul relațiilor cu Germania. Președintele SUA, Joe Biden, a explicat, de asemenea, că la acel moment proiectul era aproape finalizat. Deja în august, Biden a autorizat impunerea de sancțiuni împotriva tuturor constructorilor Nord Stream 2, respectiv SUA au impus noi sancțiuni.

Conform acordului dintre Biden și cancelarul german Angela Merkel, Federația Rusă nu ar trebui să folosească energia ca armă împotriva vecinilor săi. Pentru aceasta riscă sancțiuni. În același timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a reproșat șefilor Statelor Unite și Germaniei absența unor măsuri concrete pentru a contracara amenințările Nord Stream 2.

Nord Stream 2 ar urma să fie finalizat pe 12 septembrie, iar până la finele anului rușii promit să livreze circa 5 miliarde metri cubi de gaze.



Oportunitati