În trimestrul II 2021, energia de la Cuciurgan și din Ucraina s-a scumpit cu circa 11%

shadow
Vineri, 13.08.2021 05:45   1387
În trimestrul II al acestui an, prețul de achiziție a energiei electrice din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) a crescut cu 10,7% față de primul trimestru, arată date ale Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, dacă în primul trimestru prețul mediu de achiziție a curentului electric din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) a constituit 85,4 bani pentru un kWh, apoi în al doilea trimestru s-a ajuns la un cost de 94,5 bani pentru un kWh.

Energia se va scumpi în continuare

Totodată, prețul mediu de achiziție a fost în al doilea trimestru al 2021 cu 7,7% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Scumpirea energiei a fost mult mai semnificativă pentru Premier Energy SRL și FEE Nord SA, dar mai mică pentru furnizorii altertnativi, care importă în special din Ucraina.

Acest fapt se datorează, în special, majorării de la 1 aprilie 2021 cu 10% a prețului mediu de achiziție de la Centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană), care asigură circa 70% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova.

Dar situația din Ucraina s-a schimbat radical și prețurile acolo au crescut semnificativ, ca urmare a scumpirii semnificative a resurselor energetice: de la cărbune, la gaze sau păcură.

Advertisement

Un alt factor de creștere sunt fluctuațiile valutare, dar în tariful stabilit de ANRE la începutul anului este inclus un curs mediu anual de 18,18 lei pentru un dolar, care încă nu a fost depășit.

Evoluțiile regionale și scumpirea de două ori și ceva a gazelor naturale denotă că o scumpire a energiei electrice și penru consumatorii finali este inevitabilă în următoarele luni.

La compania statului costurile de distribuție sunt de 2-4 ori mai mari 

Datele ANRE mai relevă că, în prima jumătate a anului, întreprinderile furnizoare de energie electrică din Moldova au achiziționat 2,06 miliarde kWh de energie electrică - cu 154,9 milioane (8,1%) mai mult decât anul trecut. Cel mai mult au cresut achizițiile furnizorilor alternativi - cu 19,3%.

Costurile totale de achiziție au fost de circa 2,04 miliarde lei (+0,5%), sau în medie 98,9 bani pentru un kWh.

La consumatori, însă, această energie electrică a ajuns la un cost de 1,56 lei pentru un kWh, acest lucru datorându-se costurilor de transport, distribuție și furnizare.

Cel mai tare cresc aceste costuri pentru consumatorii din zona de Nord a țării: de la 99,2 bani pentru un kWh la peste 187,5 bani, în timp ce la Premier Energy - de la 98,9 bani la 148,5 bani, iar la cei alternativi - de la  97,7 bani la 128,5 bani pentru un kWh.

Principalul factor este costul serviciului de distribuție, care la RED Nord (controlată de stat) este de două ori și ceva mai mare decât în cazul Premier Energy și de patru ori mai mare decât în cazul furnizorilor alternativi. În consecință, o mare parte din consumatorii industriali renunță la serviciile companiilor statului.

Potrivit ANRE, ponderea energiei electrice achiziționate de la producătorii interni a constituit 29,4%, iar restul - din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.



Oportunitati