Când va fi selectată compania ce va realiza cel mai mare proiect de interconectare energetică

shadow
Miercuri, 28.07.2021 08:00   1473
Au trecut aproape nouă luni de la deschiderea ofertelor depuse la licitația internațională pentru procurarea serviciilor de proiectare, construcție și montaj a Liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV dintre Vulcănești și Chișinău, dar câștigătorul încă nu este cunoscut.

Pentru acest proiect, estimat la circa 260 milioane euro, au depus oferte 10 companii din România, Turcia, China, Rusia, India și Kazahstan, licitația internațională fiind anunțată încă în iunie 2020.

Cine a tergiversat procedura

La sfârșitul lunii aprilie 2021, președinta Maia Sandu a solicitat de la instituțiile responsabile explicații în legătură cu tergiversarea acestui proiect.

„Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început”, atenționa Maia Sandu.

Într-un răspuns pentru Mold-Street.com, administrația Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) explică de ce durează atât de mult procedura de examinare a ofertelor.

„Examinarea acestora se desfășoară în ritmul necesar pentru a asigura o evaluare profesionistă și obiectivă a ofertelor și eliminarea tuturor riscurilor tehnice / tehnologice posibile pentru construcția și exploatarea LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău la parametri optimi.

Vă informăm că termenul inițial prevăzut pentru evaluarea ofertelor a fost extins la solicitarea noilor membri ai Comisiei de evaluare desemnați de ministerul de resort, care au solicitat timp suplimentar pentru studierea ofertelor, în special a aspectelor tehnico-inginerești”, susține UCIPE.

Potrivit instituției, solicitarea a fost aprobată de Banca Mondială și a constituit temei pentru extinderea valabilității ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție până pe data de 2 august 2021.

Advertisement

Totodată, UCIPE menționează că procesul de evaluare a ofertelor se află în stadiu de finalizare.

„Noii membri ai comisiei de evaluare analizează ultimele clarificări primite de la ofertanți la subiectul construcției și exploatării LEA și, ulterior, vor purcede la semnarea raportului de evaluare a ofertelor. Conform planului de achiziții al Proiectului Dezvoltării Sistemului Energetic (PDSE), acest pachet de achiziție este examinat ex-ante de către Banca Mondială la toate etapele, începând cu pregătirea specificațiilor tehnice și a documentației de licitație până la finalizarea contractului, astfel Raportul de evaluare și recomandarea spre adjudecare a contractului vor fi remise Băncii Mondiale spre examinare și aprobare”, se precizează în răspuns.

Valoarea ofertelor - secretă

UCIPE mai spune că procedurile de achiziții în cadrul PDSE „se desfășoară în conformitate cu Regulamentul Băncii Mondiale privind achizițiile pentru debitorii FPI din iulie 2016, revizuit în noiembrie 2017 și august 2018 (Regulament privind achizițiile)”.

Conform art.5.19 Informație Confidențială și 5.20 Emiterea Informației privind procesul de evaluare „Împrumutatul va trata informațiile referitoare la examinarea, clarificarea și evaluarea cererilor /ofertelor / propunerilor în așa fel încât să evite divulgarea conținutului acestora oricărui alt solicitant / ofertant / consultant care participă la procesul de achiziție sau oricărei alte părți neautorizate să aibă acces la acest tip de informații, până când Împrumutatul nu notifică rezultatul evaluării cererilor / ofertelor / propunerilor, în conformitate cu procedurile din documentele de achiziții aplicabile (art.5.93-5.95 din Regulamentul privind Achizițiile)”.

„Astfel, în conformitate cu aceste prevederi dar și cu cele din Manualul Operațional al PDSE, conținutul ofertelor (implicit valoarea evaluată a ofertelor) nu poate fi divulgat în afara Comisiei de Evaluare / Grupului Tehnic.

Valoarea celei mai avantajoase oferte, cât și a celorlalte oferte vor fi făcute publice doar după semnarea contractului prin publicarea Notificării privind adjudecarea contractului pe paginile electronice ale Băncii Mondiale, UNDB online, ÎS Moldelectrica și UCIPE”, afirmă administrația Unității.

42 de luni pentru construcția liniei electrice

Proiectul prevede construcția unei noi linii de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești - Chișinău de aproximativ 158 kilometri, iar perioada construcției este estimată la circa 42 luni de la semnarea contractului.

Potrivit autorităților, noua linie Vulcanesti-Chisinau de 400 kV este necesară pentru a permite funcționarea stabilă a interconectării transfrontaliere între Moldova și România, dar și a stației BtB, care va fi construită în aceeași perioadă cu linia.

Totodată, se prevede modernizarea și extinderea a două stații existente: de 330 kV la Chișinău și de 400 kV la Vulcănești. Toate sunt componente ale infrastructurii tehnice gestionate de Moldelectrica, operator național al sistemului de transport electroenergetic și beneficiar al PDSE.

Valoarea estimată a acestor lucrări este de circa 260 milioane euro, acesta fiind cel mai mare și costisitor proiect energetic inițiat de Republica Moldova în anii independenței.

Finanțarea este asigurată prin linii de creditare de circa 220 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și un grant de circa 40 milioane euro din partea Uniunea Europeană.



Oportunitati