Doi moldoveni au investit milioane de lire sterline pentru a obține “Viza de aur” în Marea Britanie

shadow
Luni, 26.07.2021 06:01   3782
Cel puțin doi milionari moldoveni au aplicat și au obținut, în perioada 2008-2020, de la autoritățile britanice așa-zisa Golden Visa (Viza de Aur), care le oferă dreptul de reședință pentru ei și familiile lor pentru cel puțin trei ani pe teritoriul Regatului Unit.

Pentru aceasta ei au trebuit să investească fiecare câte cel puțin două milioane de lire sterline în economia Marii Britanii: circa 75% din această sumă în titluri de stat britanice, acțiuni sau împrumuturi de capital ale organizațiilor care sunt înregistrate în Marea Britanie, iar  25% în active, sau să depună fonduri în instituțiile financiare.

De la chinezi, la ruși și americani 

Advertisement

Un raport al organizației Spotlight on Corruption relevă că cei mai mulți beneficiari ai programului Golden Visa din Marea Britanie au fost din China (4.106), Rusia (2.526), Hongkong (692), SUA (685), Pakistan (283) și Kazahstan (278).

Citiți și:

FMI: Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele

Potrivit autorilor raportului, schema de vize de aur a Regatului Unit prezintă un risc semnificativ de corupție, spălare de bani și pentru securitatea națională.

Spotlight a aflat că toate vizele de aur emise în perioada de „credință oarbă” – 2008-2015, când s-au făcut puține sau deloc verificări asupra provenienței bogăției solicitanților, sunt acum examinate de către Ministerul de Interne pentru riscuri de securitate națională. Totodată, mulți dintre cei care au primit vize de aur în această perioadă ar fi devenit eligibili pentru cetățenia britanică în ultimii ani.

Programul Golden Visa din UK

Investiția de 2 milioane de lire sterline în economia Marii Britanii garantează obținerea vizelor de investitor pe o perioadă de 3 ani; apoi, dacă sunt îndeplinite toate condițiile programului, viza se prelungește cu 2 ani. După 5 ani, beneficiarii pot solicita reședința permanentă, iar după încă 12 luni pot depune cerere pentru a obține un nou pașaport.

5 milioane de lire sterline investiții permit solicitanților să se mute în Marea Britanie pentru ședere permanentă după 3 ani și să obțină cetățenia după 5 ani petrecuți în țară.

10 milioane de lire sterline investiți în economia Marii Britanii face posibilă calificarea pentru ședere permanentă după 2 ani, iar după un an și dreptul la cetățenie.

Vizele de aur se acordau în trei săptămâni

Prin urmare, Spotlight solicită o reformă suplimentară a schemei de vize de aur și ca Ministerul de Interne să publice rezultatele revizuirii sale în perioada „credinței oarbe”, care, deși a fost lansată în urmă cu peste trei ani, încă nu a fost făcută publică.

Analiza datelor Home Office de către Spotlight relevă că Home Office refuză foarte puține cereri de viză de aur, doar 9% față de 42% pentru cererile de azil în anii 2008-2019. Marea Britanie are una dintre cele mai rapide rate de procesare la nivel global pentru vizele de aur, cu decizii luate în termen de 3 săptămâni, comparativ cu 6 luni pentru cererile de azil.

Din totalul vizelor de aur eliberate cetățenilor ruși între 2008 și 2020, 85% au fost înmânate în perioada „credinței oarbe”. Pentru alte țări cu un risc ridicat de corupție, există un model similar cu 86% dintre solicitanții din Pakistan, 74% din Kazahstan, 76% din Ucraina și 67% din China emise în această perioadă.

„Regimul de vize de aur continuă să prezinte un risc semnificativ de corupție, spălare de bani și riscuri de securitate națională pentru Regatul Unit. Este alarmant și profund nedrept faptul că guvernul aplică măsuri draconice în alte părți ale politicii sale de imigrare, dar încă nu a eliminat lacune majore care permit ca banii murdari să vină în Marea Britanie. Guvernul trebuie să încredințeze o revizuire independentă a regimului dacă oferă vreun beneficiu real Regatului Unit. De asemenea, ar trebui să dezvăluie de urgență concluziile revizuirii sale în cazul vizelor de aur eliberate înainte de 2015, când aproape niciun control nu a fost efectuat asupra lor”, susține Susan Hawley, director executiv Spotlight on Corruption.

Menționăm că numeroase firme din Marea Britanie au fost folosite în anii 2010-2014 în Laundromatul rusesc, iar apoi și în operațiunea „Furtul Miliardului” din sistemul bancar moldovenesc.



Oportunitati