Ce a făcut Banca Națională cu rezerva valutară în 2020 și cât profit a obținut

shadow
Vineri, 11.06.2021 06:46   1444
La finele anului 2020 Banca Națională a Moldovei gestiona circa 3,78 miliarde de dolari, active oficiale de rezervă, mărimea cărora a crescut anul trecut cu 23,7% sau cu circa 724 milioane dolari. Pe de altă parte, profitul din gestiunea rezervei valutare a scăzut de două ori.

Compoziția rezervelor valutare în functie de tipul de valute arată că în 2020 a crescut apetitul BNM pentru euro, cota monedei unice europene majorându-se cu 3,5 puncte procentuale, până la 26,6%, depășind normativul de 25%.

BNM se leapădă de lira sterlină

Cu toate acestea, cota dolarului rămâne una majoritară și constituia la finele anului trecut 65,2% (în 2019 - 66,4%) din rezervele valutare. 

Advertisement

Restul rezervei valutare este în liră sterlină - 8,1%, cota căreia este în scădere cu 2,5 puncte procentuale, față de 2019. Celorlalte valute le revine o cotă minusculă de 0,1%. 

Curios este că încă doi ani urmă lira sterlină avea o cotă normativă de 20%, în timp ce moneda europeană unică - doar 10%. Asta chiar dacă de mai mulți ani principalul partener economic și cel mai mare finanțator al Moldovei este Uniunea Europeană.

Abia la finele anului 2018, Comitetului Executiv al Băncii Naționale a luat decizia de a modifica începând cu 1 ianuarie 2019, structura valutară normativă a rezervelor, după cum urmează: dolarul SUA - 65%, euro - 25% și lira sterlină - 10%.

O parte din rezervele valutare sunt gestionate de Banca Mondială

BNM susține că, în cadrul gestionării rezervelor valutare, politica investițională a instituției este una prudentă, activele fiind alocate în instrumente sigure, utilizate și de alte bănci centrale: plasamente pe conturi corespondente (de regulă la alte bănci centrale), plasamente la termen și valori mobiliare - supranaționale (emise de instituții supranaționale), guvernamentale (emise de guvernul SUA, guvernele tărilor membre ale UE) și nonguvernamentale (emise de agenții).

O mică parte din rezervele valutare sunt în continuare gestionate extern de către Banca Mondială. Pe 31 decembrie 2020, ponderea activelor gestionate extern constituia doar 5,9% din rezervele valutare.

Conform Acordului de consultanță și management investițional între Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Banca Națională din 8 decembrie 2010 (prelungit din 30 decembrie 2015), BIRD este consultantul și mandatarul BNM pentru administrarea unei parți a activelor externe, limitate la 20% din rezervele valutare.

În ce sunt investitite rezervele și câți bani au fost câștigați în 2020 

Autoritatea bancară susține că, în anul 2020, portofoliul valorilor mobiliare evaluate la cost amortizat (anterior portofoliul valorilor mobiliare pastrate până scadență) nu a fost suplinit cu valori mobiliare noi. Valoarea acestui portofoliu, la 31 decembrie 2020, constituia circa 306 milioane dolari sau 8,1 la suta din rezervele valutare, nivelul maxim al portofoliului fiind limitat la 25% din rezerve.

Potrivit situației din 31 decembrie 2020, peste 50% din rezerve sunt investite în valori mobiliare, 19,3% constituie plasamentele la termen, iar 30,1% – menținute sub formă de numerar și disponibilități în conturi corespondente.

Gestionarea rezervelor valutare a generat un profit de 26,4 milioane dolari la o rata medie a profitabilității de 0,81%, precizează BNM. 

Față de anul 2019, profitul obținut din gestiunea rezervelor a fost în anul trecut de două ori mai mic. La fel și rata profitabilității.

Acest rezultat a fost influențat de conjunctura piețelor financiare și evoluția ratelor de schimb, față de dolarul SUA (valuta de raportare și a rezervelor).

„Pe lângă incertitudinea asociată pandemiei, anul 2020 a fost marcat și de alți factori cum ar fi dezvoltarea și aprobarea în termen record a vaccinurilor anti-COVID-19; prabușirea istorică a prețului petrolului, înregistrând chiar valori negative; alegerile prezidențiale din SUA; negocierea acordului comercial post-Brexit etc., cu impact semnificativ asupra tendințelor conturate pe piețele financiare, generând volatilitate sporită a randamentelor titlurilor guvernamentale și a ratelor de schimb ale principalelor perechi valutare”, explică autoritatea bancară.

De ce avem nevoie de astfel de rezerve

Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.

Amintim că, două luni în urmă, liderul socialist Igor Dodon a propus ca statul să ia un împrumut 10-20 miliarde de lei de la BNM, pentru a ajuta agenții economici și populația pe timp de pandemie. 

Banca Națională a susținut atunci că orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii.

Economiștii din cadrul Centrului Expert-Grup au afirmat că inițiativa fostului președinte al țării privind creditarea directă a Guvernului de către Banca Națională cu circa 20 miliarde lei este ilegală și periculoasă pentru economia țării.



Oportunitati