De ce agricultorii din Republica Moldova încă nu au primit motorina din România

shadow
Miercuri, 26.05.2021 07:23   949
Fermierii din Republica Moldova, care au avut de suferit din cauza secetei de anul trecut, încă nu au primit niciun litru din prima tranșă de motorină, donată de autoritățile de la București.

Potrivit Agenției Rezerve Materiale, combustibilul, depozitat la Ocnița, va începe să fie livrat agricultorilor, doar după obținerea rezultatelor expertizei de calitate, efectuată de Camera de Comerți și Industrie, la 14 parametri tehnici.

Când va începe procesul de distribuire

„Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a prezentat rapoarte de analize, care confirmă faptul că motorina este de tipul EURO Diesel 5, standarde europene, dar furnizarea informațiilor asupra calității cât și asupra graficului livrării motorinei poate fi realizate de partea Republicii Moldova doar după expertizele efectuate de către Camera de Comerț și Industrie, determinarea graficulului de livrare, cât și aprobarea deciziei Comisiei intedepartamentale pentru ajutoarele umanitare”, precizează autoritatea.

Comisia respectivă urma deja să fie convocată. Cel puțin așa au promis anterior reprezentanții din Guvern. 

Menționăm că deputatul Alexandr Slusari a cerut de la Ministerul Agriculturii și ARM explicații publice privind motivele din care motorina recepționată din România nu este distribuită agricultorilor.

Advertisement

Totodată, el a solicitat explicații privind selectarea companiei și procedurilde de distribuire a motorinei și motivele din care aceasta va fi repartizată pentru raioanele de nord, deși cele mai afectate zone sunt în sudul și centrul țării.

Cum va fi distribuită motorina

Agenția Rezerve Materiale susține că, împreună cu SA Tirex-Petrol, a identificat următoarele mecanisme de distribuire a motorinei:

  • Cantitatea mai mare de 2,500 kg va fi livrată de către Tirex-Petrol la punctul pasibil de recepționare, unde capacitățile de recepționare a agricultorilor permit;
  • Cantitatea mai mică de 2.500 kg va fi ridicată de către agricultori la una din cele 27 benzinării, unde Tirex-Petrol va amenaja puncte mobile de distribuire a motorinei românești.

Totodată, ea atenționează că motorina românească nu va fi amestecată cu motorina Tirex-Petrol, iar compania nu va distribui motorină din propriile stocuri în schimbul motorinei din rezerva de stat a României.

Pe de altă parte, Agenția susține că informațiile, prezentate de către agricultori la depunerea dosarelor la Agenția pentri Intervenții și Plăți în Agricultură, nu conțin informații suficiente pentru organizarea bunei distribuiri a motorinei.

În consecință, ARM îndeamnă agricultorii să dea dovadă de responsabilitate și receptivitate la furnizarea datelor veridice atât reprezentanților Agenției Rezerve Materiale cât și Tirex-Petrol, și anume să declare doar a unui singur punct pasibil de recepționare a motorinei pentru o cantitate mai mare de 2.500 kg și punctul mobil de distribuire a motorinei, de unde agricultorul va ridica cantitatea mai mică de 2.500 kg.

Menționăm că, pe 17 și 24 mai curent, primele două garnituri de tren cu motorină din cele cinci au ajuns, la Baza de produse petroliere din orașul Ocnița, deținută de Tirex-Petrol.

Locația de depozitare centralizată a celor 6.000 tone de motorină a fost selectată, urmare a identificării unicului agent economic în Republica Moldova, care avea capacitatea de recepționare a cantității menționate de motorină, pe cale feroviară, la ziua aplicării procedurii de achiziții a serviciilor, susține Agenția Rezerve Materiale.



Oportunitati