Prognoze optimiste pentru anul agricol 2021: Recolta de grâne ar putea fi de două ori mai mare

shadow
Duminică, 16.05.2021 06:10   2048
După un an în care seceta ne-a compromis mai bine de un sfert din recoltă, autoritățile și specialiștii au prognoze optimiste pentru 2021. Dacă ne referim strict la producția vegetală, atunci putem vorbi de o creștere cu circa 45% a recoltei principalelor culturi agricole, față de anul trecut.

Acest indicator este echivalent cu cel din 2019, un an agricol foarte bun, a declarat pentru Mold-Street.com, Vasile Șarban, șeful direcției politici de producție din cadrul ministerului Agriculturii.

Recolta de porumb, de 2,5 ori mai mare

Prognozele oficiale arată că cel mai mult va crește recolta de porumb – de circa 2,5 ori (de la 778.000 tone în 2020, până la circa două milioane tone în 2021).

Funcționarii de la ministerul Agriculturii estimează că și productivitatea medie la hectar va fi mai mare și va constitui circa 3,8 tone.

Savanții cred că în pofida faptului că și iarna trecută am avut puțină zăpadă, totuși grație ploilor abundente din această primăvară, rezervele de umezeală din sol depășesc frecvent normele anuale.

Advertisement

„La cereale, am avut o germinație bună și o înfrățire de toamnă. Asta înseamnă condiții ideale”, a precizat pentru Mold-Street.com, Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți.

Boincean, însă, este mai rezervat la capitolul prognoze. Potrivit lui, cei care au semănat cereale pe terenurile de pe care au recoltat culturi târzii, cum ar fi porumbul sau floarea-soarelui, vor avea rezultate mai modeste. În schimb, acolo unde au fost premergători buni, agricultorii vor aduna și câte 4-5 tone de cereale la hectar.

Pomicultorii, în așteptarea zilelor cu soare

Situația este incertă, deocamdată, în cazul livezilor. Iurie Fală, directorul Asociației Moldova-Fruct ne-a declarat că în cazul cireșelor și prunelor vom avea claritate în privința recoltei în următoarele două săptămâni, iar în iunie vom putea vorbi și despre mere.

Iurie Fală, însă, este convins că și în cazul pomicultorilor anul va fi mai bun, cel puțin pentru că am evitat înghețurile de primăvară pe care le-am avut în anul trecut. Atunci temperaturile scăzute au compromis 70 la sută din livezile de cais și 50% din cele de persic.

„Acum pot să vă spun că timpul e ploios, e frig și albinele nu pot face polenizarea. Dar problema e minoră față de înghețurile din anul trecut”, a precizat expertul.



Oportunitati