Memoriu: Libertatea presei în Republica Moldova se află într-un declin alarmant

shadow
Marţi, 04.05.2021 10:53   330
Pe parcursul ultimului an, libertatea presei în Republica Moldova s-a aflat într-un declin alarmant, autoritățile din Sănătate au manifestat reticență în comunicarea cu reprezentanții presei, iar jurnaliștii au continuat să se confrunte cu amenințări și intimidări în timp ce informau cetățenii despre evenimentele de interes public.

Concluziile sunt incluse în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2020 - 3 mai 2021, document lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte opt organizații neguvernamentale de media, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, scrie media-azi.md.

„Record” în declinul libertății presei

„În perioada 3 mai 2020 - 3 mai 2021, libertatea presei în Republica Moldova s-a aflat într-un declin alarmant. Criza pandemică, suprapusă pe instabilitatea politică și criza economică din Republica Moldova, a generat grave repercusiuni asupra sectorului mediatic. Astfel, problemele din anii trecuți s-au amplificat dramatic”, se arată în document.

Citiți și:

Dosarul Bahamas: Conexiunea din offshore dintre un bancher rus și un creditor al Exclusiv Media

Semnatarii memoriului susțin că, din cauza incapacității autorităților să informeze corect și prompt cetățenii, s-a produs și „poluarea deliberată a spațiului informațional cu falsuri referitoare la situația pandemică”.

Memoriul amintește și despre creșterea numărului cazurilor de agresare verbală și fizică a jurnaliștilor, fiind enumerate atacuri în timpul protestelor, rețineri ilegale, acuzații și exprimări licențioase, precum și acțiuni de chemare în judecată înaintate, în mare parte, în scopul intimidării reporterilor de investigație.

Advertisement

„Totodată, numărul alarmant al discursurilor de ură ale demnitarilor de rang înalt la adresa presei, precum și amenințările publice ale acestora, au alimentat starea de insecuritate a jurnaliștilor. (...) Llipsa unei reacții adecvate la aceste cazuri din partea organelor de drept reprezintă factorul determinant în perpetuarea acestor practici”, se menționează în document.

Mass-media, vulnerabilă financiar și politic

Potrivit Memoriului, „guvernarea a reușit să transforme numeroase instituții mediatice în cutii de rezonanță a propriilor mesaje, iar presa independentă a fost supusă tacticilor de intimidare ale grupurilor de interese politice. Factorul politic a fost ghidat, preponderent, de scopuri electorale în detrimentul asigurării unei stabilități politice favorabile activității corespunzătoare a mass-mediei”.

Nici cadrul juridic „nu a fost completat cu noi legi necesare domeniului și nici ajustat la nevoile sectorului”, iar mai multe amendamente legislative s-au adeverit a fi „periculoase și contrare standardelor comunitare”.

Citiți și:

Televiziunile lui Plahotniuc au doar câte un angajat și lucrează în pierdere

În plus, presa este în continuare vulnerabilă din punct de vedere financiar: „Criza economică, aprofundată de pandemie și de instabilitatea social-politică, a deteriorat grav activitatea și dezvoltarea mass-mediei ca afacere. Lipsa sau fragilitatea independenței economice a majorității instituțiilor mediatice s-a răsfrânt în mod nefast și asupra gradului de independență editorială”.

„Monitorizările efectuate de organizațiile neguvernamentale de media relevă că unele din cele mai urmărite mass-media, inclusiv radiodifuzorii naționali, au făcut partizanat politic, substituind jurnalismul cu propaganda. Patronii-politicieni din mass-media s-au implicat masiv în politicile editoriale ale instituțiilor media, încurajând autocenzura, iar instituțiile media au transmis consumatorilor de presă o informație părtinitoare, incompletă, adesea manipulatoare”, se arată în documentul publicat.

Holdinguri asociate politicienilor

Potrivit memoriului, în această perioadă a continuat fenomenul consolidării holdingurilor asociate fostului președinte Igor Dodon și a altor fruntași ai PSRM (Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova și Exclusiv TV).

Și-au continuat activitatea și alte două holdinguri, controlate de ex-liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc (Prime TV și Publika TV) și liderul Partidului Șor, Ilan Șor (TV Centrală care și-a schimbat denumirea în TV6 și Orhei TV), în pofida faptului că patronii acestora nu se mai află în țară.

Citiți și:

Televiziunea Centrală, afiliată lui Ilan Șor, devine TV6 și va emite pe toată țara

În concluzie, autorii memoriului au solicitat autorităților să întreprindă mai multe acțiuni în viitor pentru a asigura informarea corectă, promptă și echidistantă a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Printre acestea se numără  diminuarea influenței politicului asupra activității mass-mediei, promovarea transparenței surselor de finanțare a mass-mediei, prevenirea și curmarea actelor de amenințare/agresiune în raport cu mass-media sau monitorizarea cazurilor de intimidare și agresare a jurnaliștilor.Oportunitati