Cât vor costa alegerile parlamentare anticipate și de unde vor fi luați banii

shadow
Sâmbătă, 01.05.2021 09:55   339
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Astfel, CEC-ul solicită Guvernului alocarea sumei de circa 125 de milioane de lei, bani care urmează să acopere și cheltuielile pentru dezinfectanți și echipamente sanitare din secțiile de votare.

Membrii CEC au precizat că suma efectivă care va fi cheltuită pentru anticipate ar putea să fie mai mică, ținând cont că și la precedentele scrutine s-au folosit mai puțini bani decât au fost alocați.

Advertisement

Pentru comparație, pentru cele două tururi ale prezidențialelor de toamna trecută au fost alocate 164 de milioane de lei, dar s-au cheltuit 141 milioane lei, iar pentru parlamentarele din februarie 2019 au fost prevăzute circa 110 de milioane de lei, dar costurile au fost de 85,4 milioane lei.

Deocamdată, banii necesari pentru finanțarea alegerilor parlamentare anticipate nu sunt prevăzuți în bugetul de stat pentru 2021.

În consecință, CEC a solicitat Guvernului Republicii Moldova să identifice și să aloce mijloacele financiare necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.Oportunitati