Cel mai mare și costisitor proiect de interconectare energetică este tergiversat

shadow
Sâmbătă, 01.05.2021 06:13   1628
Președintele Maia Sandu a solicitat de la instituțiile responsabile explicații în legătură cu tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România, care este cel mai costistor proiect din istoria țării.

„Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început”, a atenționat Maia Sandu.

Cine tergiversează 

Șefa statului a menționat că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, iar statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. „Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump”, a susținut șefa statului.

De asemenea, Maia Sandu a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului, care este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă.

Printre instituțiile vizate se numără ministerele Economiei și Finanțelor, Cancelaria de Stat, Unitatea de implementare a proiectului, dar și întreprinderea de stat Moldelectrica. 

Ce prevede proiectul

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV, cu o lungime de aproximativ 158 kilometri pe direcția Vulcănești–Chișinău, componenta de bază a unui proiect de circa 260 de milioane euro.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati