Decizie de politică monetară a BNM: rata de bază și facilitățile permanente rămân la nivelul actual

shadow
Sâmbătă, 01.05.2021 07:59   458
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis în ședința din 30 aprilie 2021, cu vot unanim, să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente.

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare 2,65 la sută anual, iar ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight rămân în mărime de 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual.

Comitetul executiv al BNM a hotărât, de asemenea, că se diminuează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2021 – 15 iunie 2021 cu 2,0 puncte procentuale, fiind stabilită la nivelul de 26 la sută din baza de calcul.

Advertisement

Totodată, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține - 30 la sută din baza de calcul.

Potrivit autorității bancare, decizia de politică monetară, alături de alte măsuri anterioare, este orientată spre atenuarea și contracarea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei naționale și consolidează poziția BNM în susținerea redresării economice.

Astfel, hotărârea sprijină înviorarea procesului de creditare și intermedierea financiară în moneda națională, contribuind la transmiterea eficientă a impulsurilor monetare în sectorul real al economiei.

Anterior Centrul Expert-Grup a recomandat relaxarea politicii monetare prin reducerea normei rezervelor obligatorii de la nivelul de 30% (pentru moneda națională și valută străină), până la 15%, adică mult mai radical decât a decis BNM.

Potrivit Expert-Grup, aceasta ar permite mobilizarea a circa 11 miliarde lei în conturile băncilor, care ar putea fi investiți în valori mobiliare de stat, creșterea emisiilor de valori mobiliare de stat pentru un amplu program de suport firmelor și populației în valoare de până la 20 miliarde lei. Oportunitati