Premieră pe piața de capital. Trei primării din țară vor emite obligațiuni municipale

shadow
Vineri, 30.04.2021 07:47   734
Trei primării din Republica Moldova, selectate în bază de concurs, beneficiază de suport în procesul de emisiune a obligațiunilor municipale, care reprezintă valorile mobiliare cu titlu de datorie emise de orașe sau alte forme administrativ teritoriale locale. Parlamentul însă a decis să impoziteze veniturile din aceste obligațiuni.

Administrația orașului Sângera și cea din Ceadîr-Lunga au încheiat joi, 29 aprilie curent, cu Victoriabank, contractul de intermediere pentru realizarea primelor oferte publice de obligațiuni din Republica Moldova, în timp ce primăria municipiului Chișinău ar urma să o facă mai târziu.

Obligațiunile municipale vor spori autonomia locală

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat de Centrul Expert-Grup, cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Astfel, potrivit proiectului, trei primării (Chișinău, Sângera și Ceadîr-Lunga) beneficiază de suport consultativ și de instruiri în procesul efectuării primelor emisiuni de obligațiuni de către autoritățile publice locale din țara noastră.

Până în prezent, primăriile beneficiare respective au înaintat proiectele investiționale ce urmează a fi finanțate din resursele obținute din emiterea obligațiunilor, iar două dintre ele – Sângera și Ceadîr-Lunga, au finalizat deja etapa selectării prin concurs deschis a intermediarului financiar și contractarea acestuia (primăria mun. Chișinău, la rândul ei, se află la etapa desfășurării concursului de selectare a intermediarului financiar).

Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, susține că este vorba de un instrument nou pentru Republica Moldova, dar nu și pentru alte țări din regiune.

„Este un instrument, care oferă o posibilitate în plus autorităților publice locale să mobilizeze resurse financiare pentru investiții capitale. Noi le oferim suport la toate etapele de emisie”, a declarat Adrian Lupușor.

Potrivit expertului acest instrument poate contribui la creșterea autonomiei financiare locale și la dezvoltarea regională. Totodată el speră că și alte primării vor fi interesate de această oportunitate.

Advertisement

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a menționat că acest instrument de finanțare se încadrează în contextul reformei administrației publice privind consolidarea autonomiei locale, capacităților autorităților publice locale și descentralizare.

„În opinia noastră, noi trebuie să adoptăm un principiu de diversificare și de flexibilitate, pentru a acorda autorităților locale, indiferent de mărime lor, cât mai multe oportunități să aplice diverse instrumente pentru dezvoltare, a notat Viorel Furdui.

Potrivit lui Valeriu Popa, primarul orașului Sângera, localitatea planifică o emisiune de cinci milioane de lei. Cu acești bani va fi finanțată construcția unui apeduct într-o zonă în care 300 de gospodării nu au acces la apă.

Edilul a spus că este planificată emisiunea și a altor obligațiuni pentru alte proiecte și speră că astfel pot fi implicate mai multe persoane fizice din localitate ca să simtă că aportul lor poate fi făcut inclusiv prin finanțarea proiectului, iar peste câțiva ani, își vor putea recupera investiția, având și proiectul realizat.

Primarul municipiului Ceadâr-Lunga, Anatolii Topal, a specificat că din resursele financiare obținute pe această cale va fi finanțat un proiect care prevede reabilitarea unor segmente de drum local, pentru a deveni cât mai atractivi pentru investiții.

De ce autoritățile locale nu au apelat până acum la acest instrument

Vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Nina Dosca, a  specificat că obligațiunile municipale reprezintă un instrument financiar modern de atragere a investițiilor în localități, care presupune multe beneficii cu costuri reduse. Potrivit ei o colaborare mai strânsă între autoritățile locale și piața de capital poate conduce la creșterea calității și eficienței proiectelor finanțate, precum și la încurajarea planificării financiare pe termen lung. 

”CNPF de comun acord cu autoritățile competente a elaborat și promovat legislația aferentă procesului de plasare și circulație a obligațiunilor municipale, iar conform propunerilor și sugestiilor din partea Expert-Grup, CNPF a inițiat modificarea actelor sale normative, care vin să clarifice unele norme aplicabile”, a adăugat vicepreședintele CNPF.

De altfel legislația actuală permite emisiunea de obligațiuni municipale de către autoritățile publice locale de toate nivelurile, însă, până în prezent nicio astfel de entitate nu a făcut un asemenea pas.

Potrivit unui studiu Expert-Grup, primăriile nu au emis obligațiuni din cauze de ordin legislativ, investițional sau chiar de infrastructură financiară. Pe de o parte, interacțiunea cu piața de capital necesită competențe financiare și de prognozare economică deosebite din partea autorităților publice locale. Pe de altă parte, cadrul legislativ actual nu pare a fi favorabil atât emisiunii, cât și investirii în obligațiuni municipale.

Impedimente

De notat că pentru a putea emite obligațiuni municipale primăriile trebuie să corespundă unor cerințe de stabilitate financiară și să obțină și avizul Ministerului Finanțelor.

Totodată există și o limita de îndatorare de circa 20% din veniturile autoriților locale, excluzând transferurile cu destinație specială. Astfel foarte multe primării nu pot apela la acest instrument.

O altă piedică în calea extinderii acestui intrument este faptul că din 2021 (la finele anului trecut, Parlamentul a votat modificări al Codul Fiscal) veniturile din valorile mobiliare în premieră, sunt taxate cu un impozit de 12%.

În consecință atractivitatea acestui instrument va scădea, deoarece acest impozit se reține la sursa de plată. Totuși specialiștii speră că acest impozit va fi diminuat sau exclus complet.

 Oportunitati