Blocaj pe piața de energie electrică: ANRE a solicitat ajutor de la Comunitatea Energetică

shadow
Joi, 29.04.2021 05:27   1318
Ca urmare a blocajului creat pe piața energetică, ANRE anunță că a sesizat Consiliul Concurenței, a demarat procedurile administrative pentru sancționarea companiilor ce au admis încălcarea cadrului legal și s-a adresat Secretariatului Comunității Energetice cu solicitarea de oferire a asistenței de specialitate.

Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu o serie de precizări despre ultimele evoluții pe piața energiei în privința procurării energiei electrice de echilibrare,

Astfel, Agenția susține că pe 2 aprilie 2021, întreprinderea de stat Moldelectrica, în scopul îndeplinirii obligațiilor ce țin de administrarea contractelor pe piața energiei stabilite în Regulile pieței energiei electrice, a informat ANRE că, începând cu 1 aprilie 2021, unii participanți nu dispun de o bază contractuală pentru procurarea energiei electrice de echilibrare.

"În rezultatul examinării pozițiilor expuse de către toate părțile interesate și urmare a analizei circumstanțelor existente pe piața energiei, s-a constatat un număr limitat de surse care ar putea să furnizeze energie electrică de echilibrare, energia respectivă fiind produsă în principal de Молдавская ГРЭС (Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan n.r.

Advertisement

).

În situația dată există incertitudini legate de semnarea de către participanții la piața de energie electrică a contractelor de procurare a energiei electrice de echilibrare cu SA Молдавская ГРЭС, fapt care creează blocaje pe piața de energie electrică și sunt în măsură să afecteze concurența și deschiderea pieței", menţionează ANRE.

Potrivit autorităţii de reglementare anumite probleme la acest capitol au fost semnalate și în cadrul licitațiilor pentru procurarea energiei electrice organizate de operatorii de sistem și furnizorii serviciului universal.

ANRE susţine că a sesizat Consiliul Concurenței, în scopul elucidării aspectelor ce țin de respectarea cerințelor legale privind asigurarea condițiilor concurențiale pe piața de energie electrică, în baza informațiilor obținute de la participanții la piața respectivă, 

Totodată, ANRE a demarat procedurile administrative necesare pentru sancționarea titularilor de licențe care au admis încălcarea cadrului legal.

În continuare, pentru a depăși blocajul pe piața de energie electrică din Republica Moldova, ANRE s-a adresat Secretariatului Comunității Energetice cu solicitarea de oferire a asistenței de specialitate și a expertizei necesare pentru facilitarea identificării unor soluții viabile și conforme standardelor europene în privința asigurării livrării energiei electrice de echilibrare. 

Amintim că în situaţia creată a intervenit deja președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a convocat o o şedinţă de lucru cu administrația ANRE şi  Moldelectrica privind elaborarea şi punerea în aplicare a noilor reguli cu privire la energia electrică de echilibrare.

Totodată, ANRE planifica să examineze problema apărută într-o şedinţă din 27 aprilie, şi să adopte o hotărâre care să u privire la impunerea unor obligații de serviciu public. Oportunitati