Un IT-ist din România a ajuns pe locul 464 în topul Forbes cu o avere de 6 miliarde de dolari

shadow
Joi, 22.04.2021 15:18   639
Daniel Dines din România, 49 de ani, cel care conduce UiPath fiind şi unul dintre fondatori, dar şi acţionar semnificativ, se poziţionează pe locul 464 în clasamentul Forbes al celor mai mai bogate persoane în anul 2021, cu o avere estimată de publicaţia americană la 6 miliarde de dolari în urma listării de ieri la New York a UiPath, potrivit ZF.ro

Asta după ce ieri, UiPath, un start-up pornit într-un apartament din Bucureşti, s-a listat la New York, cea mai puternică bursă a lumii.

UiPath a anunţat că a vândut acţiuni din oferta sa publică iniţială (IPO) peste intervalul ţintă, adunând astfel de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Compania a vândut 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 de dolari pe acţiune, evaluând UiPath la 29 de miliarde de dolari.

La preţul de listare de 56 de dolari valoarea pachetului de acţiuni deţinut de Daniel Dines este de 6,1 miliarde dolari, susține zf.ro.

Advertisement

Dines deţine 27 de milioane de acţiuni clasa A şi 82,4 milioane de acţiuni clasa B.

UiPath, care numără printre investitori Accel, Dragoneer şi Coatue Management, foloseşte inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta corporaţiile mari şi agenţiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea şi resursele umane.

Acţiunile UiPath sunt programate să înceapă tranzacţionarea miercuri pe bursa din New York sub simbolul „PATH”. Morgan Stanley şi J.P.Morgan sunt principalii aranjori ai listării.

În prezent doar doi români sunt incluşi pe lista Forbes a celor mai bogate persoane, Daniel Dines şi Ion Ţiriac – pe locul 1915 cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari.

Spre comparaţie, primul loc este ocupat de Jeff Bezos, fondator al Amazon, cu o avere de 196 miliarde de dolari.

Menționăm că UiPath este o companie globală de software care dezvoltă o platformă pentru automatizarea proceselor robotizate (RPA sau RPAAI) și a fost fondată în 2005 de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tîrcă.Oportunitati