Soluţie IT de la grupul SAS pentru Banca Naţională, pe banii USAID

shadow
Miercuri, 21.04.2021 07:25   350
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunţă că va dispune de o soluție IT de ultimă generație, care va veni în sprijinul eforturilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT).

Potrivit BNM, această soluție, dezvoltată de grupul american SAS şi finanţată de USAID în cadrul Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova (FSTA)”, este o premieră în regiune şi ar urma să susțină și monitorizarea eventualelor modificări în acționariatul băncilor.

Identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani

Noul sistem informatic va pune la dispoziția angajaților BNM o serie de funcționalități avansate, bazate pe inteligența artificială și pe algoritmi de tip „machine learning”.

Softul va permite supravegherea tuturor operațiunilor bancare, întrucât acesta va funcționa ca un punct unic de accesare și vizualizare a informațiilor conținute în numeroase baze de date. În același timp, conceptul de funcționare bazat pe analiza de risc va face posibilă detectarea activităților suspecte și emiterea alertelor. Acest lucru va facilita atât identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului, cât și relevarea unor schimbări suspecte în structura de proprietate a băncilor, potrivit administraţiei BNM.

Advertisement

„Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea și evaluarea riscurilor inerente și implementarea măsurilor de atenuare a acestora constituie nu doar sarcini importante, dar și adevărate provocări.... Numărul mare de tranzacții, volumul enorm de date reprezintă o adevărată provocare pentru supraveghetor, deoarece nu mai poate fi procesat eficient în regim manual în baza de șabloane. Se impune necesitatea procesării automatizate a datelor în baza platformelor analitice moderne de date mari, care să sporească eficiența supravegherii”, a declarat guvernatorul BNM Octavian Armașu.

Deconspirarea și combaterea infracțiunilor financiare

Directorul Misiunii USAID, Scott Hocklander, s-a arătat încrezut că implementarea acestei soluții IT, de rând cu instruirea personalului, "va îmbunătăți semnificativ capacitatea autorităților moldovenești de a deconspira și a combate infracțiunile financiare și de a reduce corupția, permițând o abordare mai robustă în ceea ce privește prevenirea transferurilor ilegale sau suspecte de bani și asigurarea sustenabilității sistemului financiar".

"Un sistem financiar transparent și stabil este esențial pentru stimularea creșterii economice a Moldovei și atragerea de noi investiții”, a subliniat oficialul american.

De notat că proiectul USAID FSTA are o valoare totală de peste 8 milioane de dolari şi în cadrul lui a fost acordată asistenţă în crearea și dezvoltarea primului DCU (Depozitarul Central Unic) în Moldova, dar se prevede şi susţinearea mai multor inițiative de îmbunătățire a politicilor de supraveghere și reglementare a pieței financiare din țara noastră, fiind vizat, cu precădere, domeniul asigurărilor și cel al creditării nebancare.Oportunitati