Faliment pe piaţa de asigurări. O firmă nu are bani pentru a plăti despăgubiri de 14 milioane lei

shadow
Miercuri, 21.04.2021 06:18   777
În şedinţa din 20 aprilie 2021, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis retragerea licenței companiei Moldova-Astrovaz SA pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă (Carte Verde). În replică proprietarul acuză CNPF de abuz şi de faptul că împinge compania spre faliment.

Totodată, potrivit CNPF, companiei Moldova-Astrovaz i s-a suspendat (pentru 3 luni) licența pentru alte activități de asigurare (asigurări generale).

Cereri de despăgubiri neonorate în valoare de 13,8 milioane lei 

În context, CNPF a prescris societăţii Moldova-Astrovaz:
”... - interzicerea încheierii unor noi contracte de asigurare (reasigurare) și a prelungirii contractelor în vigoare;

- onorarea obligațiilor asumate prin asigurarea protecției intereselor persoanelor asigurate prin contractele de asigurare (reasigurare) încheiate anterior suspendării licenței;

- depunerea la CNPF, în decurs de 5 zile lucrătoare, a formularului de licență;

- efectuarea inventarierii dosarelor ”Carte Verde” deschise și transmiterea către Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule pentru gestionare...”.

În aceeași ședință, autoritatea de supraveghere nonbancară a dispus suspendarea operațiunilor bancare la conturile curente și de depozit ale Moldova-Astrovaz SA. 

CNPF menționează că actele administrative prenotate constituie o reacție promptă a regulatorului, potrivit căruia societatea menționată a perpetuat o ”...gestiune operațional-financiară păguboasă, exprimată prin neadecvarea la capital, prin sustrageri considerabile de fonduri și prin subscrieri disproporționate, soldată cu lipsă de lichidități".

Advertisement

"Astfel cererile de despăgubiri (la situația din 20.04.2021) neonorate aferente RCA internă însumând 3,8 milioane lei și RCA externă, respectiv, circa 10 milioane lei – ceea ce expune emitenții de certificate „Carte Verde” la costuri suplimentare semnificative, respectiv, la deteriorarea credibilității pieței de asigurări per ansamblu pe plan extern...”, susţine CNPF.

Fiodor Dimitrov: Este un abuz din partea CNPF 

Fiodor Dimitrov, care este beneficiarul efectiv al pachetului de 100% de acţiuni al Moldova-Astrovaz, prin firma Dunlopil SRL, dă vina pe conducerea CNPF de situaţia gravă în care a ajuns compania.

"Activez de 27 de ani pe piaţa asigurărilor şi am respectat legea. Ceea ce face în ultimii ani CNPF este însă un abuz. Eu mă judec de ceva timp cu ei, dar procesele de judecată se tergiversează.... De fapt se încearcă pe toate căile de a ne falimenta şi de a ne elimina de pe piaţa asigurărilor, ca să rămână doar câţiva jucători aleşi...", a declarat pentru Mold-street.com, Fiodor Dimitrov, beneficiarul Moldova-Astrovaz.

Menționăm că, la finele lunii octombrie 2020, CNPF a decis suspendarea pentru un termen de trei luni a licenței companiei de asigurări Moldova-Astrovaz SA.

De asemenea, autoritatea de supraveghere a dispus atunci interzicerea încheierii unor noi contracte de asigurare (reasigurare) și a prelungirii contractelor în vigoare. La fel a fost inițiată și procedura de insolvență față de Moldova-Astrovaz.

La acel moment firma raporta pierderi de peste 30 milioane lei în 9 luni ale anului 2020 (în 2019 pierderile au fost de 12,6 milioane lei). 

Pe piața Republcii Moldova au rămas active doar 11 companii de asigurări.

 

 


Oportunitati