Precedent periculos. Cel mai mare furnizor de energie, îngrijorat de proiectul populist al PSRM

shadow
Vineri, 16.04.2021 14:47   448
Compania Premier Energy SRL și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu proiectul de lege promovat de Partidul Socialiștilor, care prevede că facturile de energie electrică ale tuturor consumatorilor casnici, corespunzătoare lunilor aprilie și mai ale anului 2021, să fie plătite din bugetul de stat.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei atrag atenția la faptul că proiectul de lege nu a fost avizat de guvern și de alte comisii parlamentare și nu a fost consultat cu ANRE, însă a fost deja aprobat în prima lectură în cadrul ședinței din 16 aprilie.

Potrivit Premier Energy, pe parcursul perioadei stării de urgență din 2020 ca urmare a pandemiei Covid-19, datoria consumatorilor față de furnizor a crescut. Cu toate acestea, în următoarele luni după ridicarea stării de urgență încasările și plățile s-au normalizat, fără careva intervenții din partea statului și grație gestiunii operatorului și a disciplinei consolidate a plăților din partea majorității consumatorilor.

Precedent ce poate crea confuzie

Compania menționează că întreruperea disciplinei de plată lunară a facturii de energie electrică nu contribuie la cultivarea unei culturi de responsabilitate a plății și gestiune eficientă a consumului individual, prin economisirea de energie. De asemenea, compensarea facturilor ar putea crea confuzie printre persoanele fizice.

„Ceea ce nu este plătit (sau pare să nu fie plătit din buzunarul propriu) nu este apreciat la justa valoare. Pe lângă crearea unui precedent, acest proiect de lege poate crea o confuzie profundă pentru clienți, care pot fi induși în eroare de detaliile facturilor cu privire la propria datorie.

Advertisement

În plus, în final consumatorul oricum va trebui să plătească ulterior, întrucât bugetul de stat este alimentat, în cele din urmă, din contribuțiile cetățenilor sau împrumuturi care vor trebui să fie restituite”, se arată în declarație.

Totodată, Premier Energy SRL atrage atenția că achiziționează și achită energia electrică în avans, iar întârzierea plăților de către stat poate afecta întreg sectorul energetic, începând de la Furnizor și până la întreg lanțul de furnizare, precum operatorul sistemului de transport (Moldelectrica), operatorul de distribuție (Premier Energy Distribution), Energocom în calitate de furnizor central (ceea ce ar afecta Termoelectrica și proiectele de energie din resurse regenerabile calificate), precum și centrala electrică MGRES de la Cuciurgan.

„În opinia noastră, metodă de plată a compensațiilor propusă în proiectul de lege nu este cea mai potrivită, din punct de vedere al transparenței procesului. Considerăm ca sumele pentru compensarea serviciilor pentru consumul de energie, dar și pentru alte servicii indispensabile, cum ar fi apă, gaz și asigurare cu căldură trebuie să fie transferate direct consumatorilor pentru ca, în cele din urmă, aceștia să își achite datoria față de operatori. (…) Considerăm că această inițiativă nu a fost suficient consultată cu toate părțile implicate în proces și presupune riscuri de lipsă de fonduri în întregul sistem electroenergetic, din cauza unei posibile întârzieri în achitarea plăților din partea guvernului”, se mai afirmă în comunicatul Premier Energy.

De unde va lua bani Guvernul

Menționăm că majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură proiectul de lege, care prevede compensații la energia electrică utilizată pentru lunile aprilie și mai al anului 2021 de către persoanele fizice. Pentru aceasta Parlamentul a decis modificarea Legii bugetului de stat pentru 2021 în acest scop.

Datele estimative arată că, la implementarea proiectului de lege, vor fi necesare mijloace financiare suplimentare din Bugetul de Stat, în sumă de circa 533 milioane lei sau câte 428 de lei pentru fiecare consumator.

Aceasta, în condițiile în care deficitul bugetului de stat a trecut de un miliard de lei, iar Guvernul se împrumută masiv de la băncile comerciale pentru a acoperi găurile din bugetul de stat. Astfel, doar în primele două luni ale acestui ani datoria de stat internă s-a majorat cu 1,5 miliarde lei.Oportunitati