Lovitură pentru bugetul ANRE. Directorii vor fi nevoiți să-și taie din salariile exorbitante?

shadow
Vineri, 16.04.2021 06:43   868
Bugetul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va fi mai sărac în acest an, cu aproximativ 8,7 milioane de lei, decât se planifica inițial.

Aceasta ar putea duce la o reducere a plăților salariale pentru angajații ANRE, inclusiv și pentru șefii de acolo, care primesc salarii anuale de circa un milion de lei.

De unde a apărut gaura din bugetul ANRE

Se întâmplă după ce, de la 1 aprilie, cei doi furnizori de energie, Premier Energy și FEE Nord, au semnat contracte de achiziție a energiei, direct cu producătorul de la Cuciurgan, iar intermediarul, Energocom, a rămas fără rolul de trader pe această piață.

Citiți și:

De ce ANRE s-a mutat într-un nou oficiu

Or, bugetul ANRE este format exclusiv din taxe regulatorii. În cazul companiilor energetice, celor de pe piața petrolieră și cea a gazelor naturale, taxa este de 0,30% din cifra anuală de afaceri.

În consecință, scăderea cifrei de afaceri a Energocom (cu peste 3 miliarde lei) după pierderea contractului cu Centrala de la Cuciurgan, va diminua și încasările ANRE din taxa regulatorie.

Pentru anul 2021, ANRE planifica să încaseze un venit de 85,17 milioane lei.

Advertisement

Fără plățile Energocom, bugetul automat va fi redus până la 77,57 milioane lei, a precizat pentru Mold-Street.com, serviciul de presă al ANRE.

Gaura din buget se adâncește, pentru că a apărut și o cheltuială neprevăzută în bugetul anului curent. Este vorba de 1,1 milioane lei, pe care îi va plăti în perioada aprilie-decembrie 2020 pentru serviciile informaționale la cotațiile Platts. Acesta este un instrument de care regulatorul are nevoie, în condițiile în care Parlamentul a votat în lectură finală plafonarea prețurilor la produsele petroliere.

Astfel, ANRE va mai avea misiunea de a anunța la fiecare două săptămâni prețurile plafon la care pot fi vânduți carburanții.

Paradoxal, dar ținând cont că bugetul ANRE este format din taxele operatorilor de pe piață, o eventuală scumpire a resurselor energetice ar putea redesa situația financiară a regulatorulului.

Soluția ANRE – tăieri de salarii

Serviciul de presă al instituției afirmă că, în aceste condiții, ANRE a decis să facă economii prin tăierea salariilor. Nu este clar, deocamdată, în ce proporții și dacă reducerea retribuțiiilor va afecta pe toți angajații, dar aproape două treimi din cheltuielile ANRE sunt pe salarii și contribuții sociale și medicale.

Pe de altă parte, se știe că cei cinci directori ai ANRE ridică salarii de invidiat. Potrivit declarației de avere și interese, directorul general, Veaceslav Unitilă, a încasat în anul 2020 un salariu de peste un milion de lei sau câte circa 83.900 lei pe lună.

Salariul anual al lui Ștefan Creangă a fost ceva mai mare – 1,02 milioane lei (84.900 lei pe lună). Octavian Calmîc a declarat pentru 2020 un salariu anual de circa 938.000 lei (peste 78.000 lei pe lună), Eugen Carpov - aproape 908.000 lei (75.500 lei lunar), iar Violina Șpac, care este director de le finele lunii februarie 2020 – circa 836.000 lei (circa 70.000 lei pe lună).

Menționăm că după un salt cu circa 40 milioane lei în 2019, când bugetul ANRE a trecut de 110 milioane lei (în 2018 a fost de circa 70 milioane lei), grație stocului de bani format în 2018, anul trecut veniturile autorității au scăzut la 105,8 milioane lei.

În 2021, bugetul aprobat de ANRE s-a diminuat și mai tare - cu peste 20 de milioane de lei, până la 85,17 milioane lei.

 


Oportunitati