A treia companie petrolieră din Moldova ar putea ajunge sub controlul unui fond din Emirate

shadow
Joi, 15.04.2021 05:26   430
Directorul General al companiei austriece OMV, Rainer Seele, a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi – al doilea acționar al OMV despre o posibilă vânzare a OMV Petrom din România, anunță ziarul austriac Kurier. OMV Petrom deține 100% din capitalul Petrom Moldova, a treia companie petrolieră de pe piața locală.

Ziariștii austrieci citează surse din industria petrolieră, fără să dea însă detalii despre o eventuală tranzacție care să aibă în centru OMV Petrom, compania românească în care OMV deține pachetul majoritar de acțiuni, potrivit economedia.ro.

Rainer Seele ar mai fi discutat cu fondul controlat de Abu Dhabi despre alte posibile tranzacții majore: cumpărarea de către OMV a unui pachet de 25% din acțiunile Borealis (un combinat petrochimic) deținut acum de Mubadala sau cumpărarea de către OMV a pachetului de acțiuni deținut de Mubadala în grupul petrolier spaniol Cepsa.

Advertisement

Pe lângă aceste posibile tranzacții, Seele a discutat cu fondul din Abu Dhabi și despre posibila prelungire cu cinci ani a contractului său de director general, potrivit Kurier.

Reprezentanții OMV nu au vrut să comenteze informațiile despre posibile achiziții sau vânzări, susținând că toate acestea sunt zvonuri publicate, iar noi nu comentăm zvonuri.

Principalii acţionari ai grupului petrolier austriac OMV sunt holdingul OBAG, care gestionează participaţiile statului la marile companii din Austria (31,5% din acțiunile grupului) şi Mubadala Investment Company, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi (24,9%).

OMV deține 51,01% din capitalul OMV Petrom SA din România (cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, pachet estimat la circa 2,5 miliarde de euro), care la rândul ei deține 100% din capitalul Petrom-Moldova SRL, a treia companie petrolieră din Republica Moldova.Oportunitati