Guvernul a autorizat scoaterea a 20.787 tone de grâu alimentar din rezervele de stat

shadow
Miercuri, 14.04.2021 15:58   611
Guvernul a decis să elibereze din rezervele de stat 20.787,062 tone de grâu alimentar, roada anului 2017, în scopul împrospătării acestuia cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut.

UPDATE 18.15 Potrivit hotărârii de Guvern, grâul alimentar ar urma să fie eliberat cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, al cărei cuantum va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat.

Se prevede că, până pe 10 mai, grâul va fi alocat în special întreprinderilor producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic.

După data de 10 mai 2021, în cazul lipsei solicitărilor de la agenții economici din sectoarele menționate, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.

Documentul prevede că restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021.

Advertisement

Autorii atrag atenția la necesitatea împrospătării grâului alimentar din recolta anului 2017, pentru că termenul de păstrare al acestuia expiră și duce la pierderi financiare pentru stat, deoarece grâul își pierde calitatea.

La finele lunii martie, Guvernul a decis sistarea temporară a exportului de grâu până pe 12 aprilie 2021. 

Aceasta, după ce a izbucnit un scandal legat de faptul că circa 16.800 de tone de grâu alimentar, din recolta anului 2016, au fost eliberate din rezervele de stat companiei Ancom Angro SRL, parte a grupului Zernoff, cel mai mare producător de alcool din țară. 

La toamnă, însă, compania urmează să completeze rezervele de stat cu grâu din recolta nouă. 

Grâul ar fi fost vândut ulterior altei companii din cadrul grupului Trans-Oil, care urma să îl exporte. Însăși compania a negat că ar fi exportat grâul din rezerva de stat.

Potrivit Agenției Rezerve Materiale, împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 era strict vitală, reieșind din faptul expirării termenului de păstrare al acestuia, care duce la schimbarea calității grâului, din alimentar în furajer. În consecință, aceasta poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane lei, mai spunea instituția.

La începutul acestei săptămâni președinția a solicitat Guvernului să împună restricții la exportul de grâu alimentar până la finele lunii iunie 2021.



Oportunitati