[VIDEO] Moldovagaz obligată să returneze consumatorilor noncasnici peste 282 milioane lei

shadow
Luni, 12.04.2021 06:55   2210
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis, pe 9 aprilie 2021, să oblige repetat compania moldo-rusă Moldovagaz să efectueze recalculările ce se impun pentru consumatorii noncasnici, în valoare totală de 282,29 milioane lei.

Autoritatea susține că a examinat executarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr.106/2020 privind rezultatele controlului planificat realizat la Moldovagaz, în partea ce vizează efectuarea de către furnizor a recalculării (prin diminuare) a valorii gazelor livrate în perioada 1 ianuarie - 16 martie 2018, pentru consumatorii noncasnici.

Termen de executare până pe 31 august 2021

„Urmare a finalizării litigiului existent dintre SA „Moldovagaz” și ANRE, în partea ce vizează suspendarea executării actului administrativ contestat (hotărârii în speță), membrii Consiliului de Administrație al ANRE au obligat repetat furnizorul Moldovagaz să efectueze recalculările ce se impun pentru consumatorii noncasnici, în valoare totală de 282,29 milioane lei. Termenul limită stabilit pentru executarea obligației de către furnizor este 31 august 2021”, se arată în comunicatul autorităţii de reglementare.

Citiți și:

O nouă scumpire la orizont sau cu ce se poate termina conflictul dintre ANRE și Moldovagaz 

În cazul neexecutării de către Moldovagaz a acestei hotărâri, Agenția susţine că va demara aplicarea sancțiunii financiare în privința furnizorului, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale.

Deciziile ANRE au putere retroactivă?

Amintim că, pe 16 martie 2018, ANRE a adoptat o decizie de a reduce cu 20,3% tarifele la gaze, iar Moldovagaz și subsidiarele ei urmau să aplice această hotărîre din 1 ianuarie 2018, adică să recalculeze retroactiv facturile achitate în primele luni ale anului 2018 de către toți consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Premierul de atunci, Pavel Filip, a fost cel care a promis că decizia ANRE va fi aplicată retroactiv, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

Decizia ANRE de a aplica retroactiv tarifele la gaze a fost criticată și apreciată ca una politică și incorectă.

„Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenția putea, însă, să spună că nu e posibil și să adopte o decizie clară și corectă, ca să nu apară asemenea confuzii și interpretări", declara în anul 2018 pentru Mold-Street.com expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Advertisement

Discriminarea consumatorilor

Inițial, Moldovagaz nu a contestat decizia ANRE și a recalculat facturile achitate, însă doar pentru consumatorii casnici, susținând că prevederile hotărârii ANRE nu sunt valabile și pentru companii sau instituții. Aceasta a generat acuzații de discriminare a consumatorilor de către monopol și litigii în instanțe.

Citiți și:

Cum Moldovagaz boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE

Însă dacă pentru recalculul facturilor consumatorilor casnici au fost nevoie peste 100 milioane lei, pentru cele ale consumatorilor noncasnici era vorba de o sumă de aproape trei ori mai mare (circa 300 milioane lei).

Presată de pretențiile unor companii de a face recalculul facturilor și riscul de a achita sute de milioane lei, Moldovagaz s-a adresat la ANRE, cerând să emită o hotărâre oficială de interpretare a Hotărârii din 16 martie 2018 „în partea ce ține de data din care urmează să intre în vigoare noile tarife”. Răspunsul ANRE a fost că tariful este pentru întreg anul, fără însă a emite o hotărâre în acest sens.

Instanța cere explicații

În octombrie 2018, Moldovagaz s-a adresat în instanță, care, după opt ședințe, pe 27 martie 2019 a decis să oblige Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să emită „o hotărâre de explicare a Hotărîrii privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nr.88/2018 din 16.03.2018 în partea aplicării ei pentru perioada 01.01.2018-17.03.2018”.

Unul dintre argumentele invocate de instanță este faptul că anterior ANRE nu adopta decizii cu caracter retroactiv, iar până la 17 martie 2018 au fost în vigoare tarifele stabilite de ANRE prin decizia din 26 ianuarie 2016, intrate în vigoare la 1 februarie 2016.

„În condițiile în care în intervalul de timp 1 ianuarie 2018 – 17 martie 2018 era în vigoare tariful stabilit de Hotărîrea nr.19/2016 din 26 ianuarie 2016 ... este întemeiată poziția furnizorului de gaze naturale privind explicarea faptului în ce măsură este obligatorie aplicarea retroactivă pentru perioada 01 ianuarie 2018 – 17 martie 2018 a altui tarif și anume cel aprobat”, scrie în verdictul instanței.

Pe 24 decembrie 2019, hotărârea instanței de fond a devenit definitivă și irevocabilă, iar ANRE a fost obligată să ofere o interpretare a propriei decizii.

Argumentele ANRE

Această argumentare a fost emisă până la urmă. Într-o nota informativă, administrația ANRE explică că textul hotărârii din 16 martie 2018 „identifică expres perioada pentru care acesta urmează să producă efecte, și anume întreg anul 2018”.

„În ipoteza în care se dorea ca această hotărâre să fie aplicabilă pentru perioada rămasă a anului 2018, Agenția ar fi indicat expres perioada în lunile rămase sau evita să includă în textul hotărârii sintagma „pentru anul 2018” (a se vedea alte HCA al ANRE de aprobare a tarifelor și prețurilor reglementate)”, a menționat conducerea ANRE.

Totodată, Agenția susținea că Moldovagaz a aplicat incorect „pct.1 din Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE din 16 martie 2018 privind tarifele și prețurile la gaze naturale, fără a efectua recalcul pentru persoanele juridice (conform tarifelor noi) în perioada 1 ianuarie - 16 martie 2018” și a subliniat faptul că Moldovagaz nu a contestat decizia Agenției în termenul prescris de lege.

Mai multe despre acest litigiu citiți aici

Cine va plăti 

Administrația Moldovagaz susținea anterior că intepretarea ANRE este ilegală, iar diminuarea tarifelor în anul 2018 a fost arbitrară, fără a lua în calcul cerințele Metodologiei de calcularea a prețurilor și tarifelor la gazele naturale sau devierile tarifare ale anilor precedenți, pe fundalul lipsei costurilor de bază.

Aici menționăm că abia pe 16 august 2019, după 4 ani de examinare, ANRE a aprobat costurile de bază pentru serviciile de furnizare și distribuție a gazelor naturale.

Întrebarea este de unde va lua acum Moldovagaz banii necesari pentru a face recalculul facturilor achitate de consumatorii noncasnici încă în 2018.

Legislaţia şi metodologiile din domeniu prevăd că suma de peste 282 milioane lei ar urma a fi calificată drept deviere tarifară, care ulterior va fi recuperată - fiind inclusă în calculul tarifelor pentru anii următori, inclusiv și de la consumatorii casnici, în cazul în care ANRE decide astfel.Oportunitati