Lista produselor alimentare autohtone pe rafturile magazinelor va fi extinsă cu băuturi alcoolice?

shadow
Joi, 08.04.2021 09:28   335
Lista produselor alimentare autohtone provenite din lanțul alimentar scurt expuse pe rafturile rețelelor comerciale din țară va fi extinsă, susține Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Doar că aceste produse ar putea fi băuturi alcoolice.

În cadrul unor dezbateri în MADRM și reprezentanți ai Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova (FIA), părțile au convenit ca lista produselor autohtone expuse spre vânzare să fie extinsă și actualizată, pentru a respecta cota de raft, nu mai puțin de 50%, conform legislației în vigoare.

Doar că membrii FIA au solicitat completarea listei cu mai multe produse alcoolice, slab alcoolice și vinuri locale, astfel încât pe raft proporția produselor autohotne să fie de 51%.

„După exemplul mai multor țări, considerăm că oferirea a minim 51% din lungimea lineară a raftului pentru produsele autohtone este o acțiune în susținerea producătorilor autohtoni și va permite popularizarea consumului local”, a subliniat vicepreședintele FIA, Gokce Yanasmayan.

Advertisement

La rândul lor, reprezentanții MADRM au comunicat că în urma solicitărilor au completat și actualizat lista, au coordonat-o cu Asociațiile de profil, fiind transmisă Consiliului economic pe lângă Prim-ministru, pentru a fi coordonată şi cu reprezentanții rețelelor comerciale.

„Țara are un potențial enorm pentru produsele agroalimentare și băuturi. Produsele moldovenești sunt cele mai bune, iar modificarea și actualizarea listei produselor autohtone provenite din lanțul alimentar scurt expuse pe raftul rețelelor comerciale din țară va asigura stabilitatea producătorilor autohtoni”, a declarat ministrul Agriculturii Ion Perju.

Lista completată și actualizată conține circa 338 de poziții tarifare: fructe și legume proaspete și conservate, produse lactate, ouă, miere, băcănie, carne proaspătă și procesată, produse de brutărie, produse de cofetărie, ulei, băuturi nealcoolice și alcoolice, produse congelate, sosuri etc.Oportunitati