Cu câți dolari a intervenit Banca Națională pe piața valutară în luna martie

shadow
Joi, 08.04.2021 05:33   496
La 31 martie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit 3.707,68 milioane dolari, în scădere cu 56,21 milioane dolari în comparație cu 26 februarie 2021, când acestea au însumat 3.763,89 milioane dolari.

Potrivit Băncii Naționale, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA - 49,35 milioane dolari.

La reducerea rezervelor au contribuit și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoare de 21,22 milioane dolari.

Cât despre intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută, acestea au constituit doar 9,7 milioane dolari.

De asemenea, au mai fost și plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în sumă de 6,81 milioane dolari, și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 3,22 milioane dolari.

Advertisement

Totodată, pe parcursul lunii martie, la active oficiale de rezervă au fost înregistrate credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale în valoare de 32,21 milioane dolari, dar și alte intrări în sumă de circa două milioane dolari.

De la începutul acestui an, active oficiale de rezervă ale BNM au scăzut cu circa 75,6 milioane dolari.

Activele oficiale de rezervă au ajuns, pe 24 decembrie 2020, la un nivel-record de circa 3,8 miliarde de dolari. 

Anul trecut valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu peste 730 milioane de dolari, aceasta fiind una dintre cele mai mari creșteri ale rezervelor valutare din istoria Republicii Moldova.

Zilele trecute liderul socialist, Igor Dodon, a propus ca circa 20 miliarde de lei (peste un miliard de dolari) să fie scoși din rezerva oficială pentru a susține populația și companiile.

Atât experții, cât și Banca Națională susțin că o astfel de inițiativă ar putea avea efecte grave pentru economie: de la deprecierea leului, la creșterea prețurilor, pierderea asistenței externe etc.Oportunitati