Digitalizarea a ajuns și la vamă

shadow
Marţi, 06.04.2021 14:28   316
Modulul digitalizat "e-Borderoul de transport", dezvoltat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a fost lansat pe 6 aprilie.

Astfel dacă până la digitalizarea borderoului de transport, completarea și supravegherea mărfurilor avea loc pe suport de hârtie, procedură destul de anevoioasă, acum acest lucru se va face online, economisindu-se timp, resurse și energie, menționează dezvoltatorii.

Postul vamal emitea borderoul în trei exemplare, după care două exemplare însoțeau mărfurile până la destinație, ca ulterior, după prezentarea mărfurilor la destinație, un exemplar al borderoului să fie remis postului vamal înapoi timp de 10 zile.

Alt dezavantaj era că borderoul pe hârtie nu permitea evidența trasabilității mărfurilor transportate. Anul trecut, 22.000 de borderouri au fost completate, ceea ce a necesitat dedicarea a mult timp, anunță Serviciul Vamal.

Potrivit lui Sergiu Burduja, directorul Serviciului Vamal, „e-Borderoul de transport” va avea un impact benefic și asupra mediului de afaceri, pentru care accelerarea fuxului de mărfuri este de o importanță majoră. 

Directorul Programului USAID Reforme structurale în Moldova, Douglas Muir, a remarcat că USAID a venit cu asistență în achiziționarea softului necesar pentru acest modul, iar din partea Serviciului Vamal a primit toată asistența tehnică și fizică.

Advertisement

Borderoul va permite tranzitul bunurilor în teritoriul Republicii Moldova. Până acum acest document a fost folosit pe suport de hârtie, în trei exemplare, iar acum va trece în mediul online.

Potrivit lui Igor Iurco, șef Secție tranzit, Departamentul venituri și control vamal al Serviciului Vamal, borderoul de transport este un document utilizat de către autoritatea vamală pentru asigurarea supravegherii mărfurilor și mijloacelor de transport, transportate pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel că acest borderou nu prevede necesitatea depunerii unei garanții, mărfurile fiind transportate sub responsabilitatea transportatorului. Cel mai des utilizat borderou este pentru supravegherea mărfurilor, livrate de agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova sau spre aceștia, între un post vamal intern de control și un post vamal din cadrul unui birou vamal.

De asemenea, este folosit pentru supravegherea trimiterilor poștale internaționale, mărfurilor destinate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova sau pentru supravegherea ajutoarelor umanitare de la un post vamal de frontieră la un post vamal intern. Oportunitati