Ședința extraordinară la Banca Națională. S-au luat măsuri pentru a reduce costurile de creditare

shadow
Marţi, 06.04.2021 07:21   599
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis luni, 5 aprilie, într-o ședința extraordinară, cu vot unanim, să mențină la același nivel rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt: 2,65 la sută anual.

De asemenea, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual, anunță instituția.

BNM și efectul „crowding out”

Totodată, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2,0 puncte procentuale până la 28,0 la sută din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 30,0 la sută din baza de calcul.

Potrivit autorității bancare, „decizia respectivă continuă șirul de măsuri ale BNM pentru atenuarea impactului pandemiei și susține relansarea economiei prin impulsionarea cererii agregate”.

De asemenea, BNM sprijină trendul ascendent al activității de creditare, asigurând suficiența de lichidități adecvate în acest scop, cu diminuarea costurilor de creditare în susținerea mediului de afaceri.

Advertisement

Sprijinul este necesar și pentru a evita efectul „crowding out”, odată cu creșterea cererii de finanțare din partea Ministerului de Finanțe, susține BNM.

Efectul crowding out - este o teorie economică, care susține că creșterea cheltuielilor din sectorul public reduce sau chiar elimină cheltuielile din sectorul privat.

BNM precizează că la baza acestei hotărâri au stat analiza și evaluarea informațiilor asociate lichidității excesive în sistemul bancar.

Nivelul lichidităților s-a diminuat brusc

„Astfel, după ce luna trecută a fost diminuată cu 2 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, nivelul lichidităților s-a majorat până la 7,1 miliarde lei la data de 16 martie a.c ., însă ulterior s-a diminuat încontinuu si a atins nivelul de 3,4 miliarde lei la ziua de astăzi. Această diminuare s-a produs, îndeosebi, pe seama achitării către stat a impozitelor de către agenții economici”, menționează Banca Națională.

Anterior Centrul Expert-Grup a recomandat relaxarea politicii monetare prin reducerea normei rezervelor obligatorii de la nivelul actual de 30% (pentru moneda națională și valută străină), până la 15%, adică mult mai radical decât a decis BNM.

Potrivit Expert-Grup, aceasta ar permite mobilizarea a circa 11 miliarde lei în conturile băncilor, care ar putea fi investiți în valori mobiliare de stat, creșterea emisiilor de valori mobiliare de stat pentru un amplu program de suport firmelor și populației în valoare de până la 20 miliarde lei.

Mai adăugăm că BNM subliniază necesitatea monitorizării continue a situației macroeconomice și la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental, va veni cu măsurile necesare în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.Oportunitati