Cine este potențialul câștigător al contractului de circa 270 milioane lei pentru 100 autobuze noi

shadow
Luni, 05.04.2021 15:35   369
Procedura de achiziție a 100 de autobuze noi pentru capitală este practic finalizată și cea mai bună ca preț ofertă a fost depusă de compania OOO MAZ din Belarus.

La noua licitație anunțată în luna februarie 2021, după ce precedenta din toamna anului 2020 a fost anulată, au depus oferte șase companii dintre care patru din Turcia, una din China și una din Belarus.

Propunerile din partea ofertanților au fost:

OOO MAZ (ООО МАЗ) din Belarus - 253,45 milioane lei sau circa 14,01 milioane de dolari (72 luni de garanție);

Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ din Turcia - 269,92 milioane lei sau 14,92 dolari (78 luni de garanție);

Xiamen King Long United Automotive Industry Co., Ltd. din China - 272,65 milioane lei sau 15,07 milioane de dolari (61 luni garanție);

BMC din Turcia - 295,56 milioane lei sau 16,34 milioane de dolari (49 luni garanție);

Otokar Europe Filala București din România - 308,69 milioane lei sau 17,06 milioane dolari (48 luni garanție);

TEMSA ULASIM ARACLARI SANAYI VE TICARET A.S din Turcia - 331,06 milioane lei sau 18,3 milioane dolari (48 luni garanție).

Conform analize preliminare a membrilor grupului de lucru din cadrul municipalității, responsabil de evaluarea ofertelor, dintre cei 6 participanți la cea de-a doua licitație cu privire la achiziționarea autobuzelor ofertantul MAZ se situează pe primul loc conform criteriului de atribuire, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinăului.

În continuare, grupul de lucru urmează să evalueze documentația ofertanților - dacă aceasta corespunde cerințelor tehnice stabilite, precum și actelor obligatorii pentru calificare conform fișei de date a achiziției.

Advertisement

De asemenea, conform cerințelor obligatorii, municipalitatea a dispus, ca pe perioada garanției, câștigătorul va asigura deservirea autobuzelor din surse proprii, schimbul componentelor: lubrifianți, filtre, curele, precum și deservirea sistemelor de aer condiționat și a consumabilelor.

Amintim că municipalitatea a inițiat repetat, pe 25 februarie 2021, licitația deschisă privind achiziționarea a 100 de unități noi pentru Î.M. Parcul urban de Autobuze. Suma prevăzută pentru lotul de unități este de 270 milioane de lei.

Conform specificațiilor tehnice, unitățile noi trebuie să fie din categoria M3, cu 3 uși, să aibă o capacitate de îmbarcare de cca 100 de persoane, inclusiv 22 locuri pe scaune. Podeaua trebuie să fie joasă, cu rampă retractabilă pentru facilitarea accesului utilizatorilor de scaun rulant.

Licitația anulată pentru că primăria a favorizat o companie

Amintim că Primăria municipiului Chișinău a lansat, la finele lunii iulie 2020, concursul public privind achiziționarea a 100 de autobuze pentru îmbunătățirea serviciului municipal de transport pasageri. Suma prevăzută pentru lotul de unități noi este de 270 milioane de lei, credite de la o bancă locală. Deschiderea ofertelor licitației a avut loc pe 10 septembrie, fiind depuse 4 oferte.

La începutul lunii octombrie 2020, grupul de lucru a desemnat compania Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ, din Turcia, câștigătoare a licitației pentru livrarea a 100 de autobuze pentru capitală.

Aceasta a oferit prețul de 156.400 dolari pentru o unitate de transport, echivalentul a 132.300 euro. De asemenea, compania câștigătoare a oferit garanție de 5 ani pentru lotul de autobuze și urma să le livreze în decurs de șapte luni.

Administrația capitalei susținea că criteriul de bază, de care a ținut cont Grupul de lucru la alegerea ofertantului, a fost raportul calitate - preț, propus de producător, precum era stipulat în caietul de sarcini.

Rezultatele au fost însă contestate, iar la finele lunii noiembrie 2020 Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a anulat decizia de atribuire a contractului de achiziții și a dispus reevaluarea ofertelor.

Olga Diaconu de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) a susținut că procedura de achiziție a celor 100 de autobuze pentru municipiul Chișinău trebuie să fie anulată pentru că s-au admis multiple încălcări, iar municipalitatea ar fi favorizat producătorul de autobuze Isuzu.

Menționăm majoritatea autobuzelor ce transportă pasageri pe rutele din municipiul Chișinău au o vechime mai mare de 15 ani.Oportunitati