Deprecierea leului, noi scumpiri și falimente. Aceasta dacă se realizează ideea lui Dodon

shadow
Luni, 05.04.2021 11:42   1220
Economiștii din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” susțin că inițiativa liderului socialist Igor Dodon privind creditarea directă a Guvernului de către Banca Națională a Moldovei (BNM) cu circa 20 miliarde lei este ilegală și periculoasă pentru economia țării.

Într-o notă publicată de Expert-Grup se aduc mai multe argumente contra acestei inițiative, inclusiv faptul că articolul 41 din Legea cu privire la BNM specifică în mod expres interdicția creditării statului: „Banca Naţională nu va acorda împrumuturi şi garanţii sub orice formă statului sau organelor acestuia, inclusiv prin procurarea pe piaţa primară a valorilor mobiliare de stat sau prin acordarea de credite overnight”.

Poate duce la deprecierea leului și creșterea prețurilor

În opinia experților un eventual împrumut din partea BNM statului, în special în proporții atât de mari (circa 10% din PIB) va crea presiuni inflaționiste, va deprecia moneda națională, va submina creșterea economică, va duce la reducerea locurilor de muncă și înrăutățirea condițiilor de trai ale populației.

Or un asemenea împrumut „va obliga banca centrală să tipărească lei, fapt ce va duce la creșterea volumului de lei în economie fără nici o acoperire, cauzând presiuni pe moneda națională”.

„Pentru a stabiliza situația, BNM va fi nevoită să sterilizeze acest exces de lichidități prin înăsprirea politicii monetare și vânzare de valută străină din contul rezervelor valutare. Aceasta va acutiza criza economică în care se află la moment Republica Moldova, care se va solda cu pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și falimentarea a mii de întreprinderi”, se arată în notă.

Moldova poate rata asistența externă

Totodată ei susțin că va fi afectată și mai mult imaginea Republicii Moldova în fața potențialilor creditori sau investitori, atât din țară, cât și peste hotare, ceea ce va face și mai dificilă atragerea de finanțări în condiții avantajoase și atragerea de investiții, străine și locale.

Potrivit lor, creditarea directă a Guvernului de către banca centrală nu are precedente pozitive în lume și va spori riscurile de țară și va înrăutăți percepția investitorilor, creditorilor și partenerilor de dezvoltare privind Republica Moldova.

Advertisement

În particular, aceasta va depriva Republica Moldova de alte forme de finanțare, atât cu efecte imediate, cât și pe termen lung, și anume:

  • va compromite perspectivele memorandumului cu Fondul Monetar Internațional, de care sunt legate și alte finanțări preferențiale din partea Uniunii Europene și altor parteneri strategici ai țării;
  • va duce la creșterea dobânzilor la împrumuturile contractate pe intern și extern și, respectiv, la creșterea costurilor bugetare contractarea acestor finanțări;
  • va compromite ideea emiterii Euroobligațiunilor pe piețele externe de capital;
  • va submina atractivitatea investițională, în special pentru investiții strategice, din cauza creșterii riscurilor inflaționiste, valutare și macroeconomice, care sunt luate în considerație la modul cel mai serios de către investitori;
  • va destabiliza echilibrele setate în sistemul financiar prin creșterea ratelor de dobândă și, inevitabil, scumpirea creditelor acordate populației și firmelor;
  • va pune sub semnul întrebării refinanțarea datoriei externe în condițiile, în care acest mecanism este contrar normelor promovate de FMI;
  • va stimula utilizarea acestei posibilități de către politicieni și în contextul altor situații mai mult sau mai puțin populiste.

Experții mai susțin că inițiativa va genera pierderi la bugetul de stat, or vor crește costurile împrumuturilor contractate de Guvern și costul de deservire a datoriei de stat, ceea ce înseamnă că sute de milioane de lei, în loc să fie direcționate spre investiții sau plăți sociale, vor fi cheltuite pentru plata dobânzilor ridicate aferente datoriei de stat.

Va fi subminată independența BNM

În plus, dacă împrumutul de la BNM pentru Guvern va fi contractat la o dobândă sub nivelul pieței, aceasta va lovi în capitalizarea băncii centrale, ceea ce va necesita transferuri de la bugetul de stat pentru re-capitalizarea acesteia.

Un alt impact menționat este că va fi afectată capacitatea BNM să mențină stabilitatea macrofinanciară a țării. Efectele unui eventual împrumut al Guvernului de către BNM va duce la reducerea volumului rezervelor valutare. Prin urmare, BNM va avea mai puține posibilități să amortizeze eventuale șocuri negative asupra economiei. De exemplu, nu va putea preveni o eventuală deprecierea bruscă a monedei naționale.

Nu în ultimul rând, va fi subminată independența băncii centrale, ceea ce va agrava toate consecințele negative menționate mai sus. Aceasta urmează să submineze și mai mult încrederea în moneda națională și să agraveze riscul de țară, acutizând toate consecințele negative menționate mai sus.

Expert-grup îndeamnă politicienii să apeleze la surse legale și fezabile pentru finanțarea programelor de suport populației și firmelor, atât de necesare și așteptate, în special în contextul noilor restricții și a stării de urgență.

În acest sens, Expert-Grup face mai multe recomandări, incluisv relaxarea politicii monetare prin reducerea normei rezervelor obligatorii de la nivelul actual de 30% (pentru moneda națională și valută străină), până la 15%. Aceasta ar permite mobilizarea a circa 11 miliarde lei în conturile băncilor, care ar putea fi investiți în valori mobiliare de stat; creșterea emisiilor de valori mobiliare de stat pentru un amplu program de suport firmelor și populației în valoare de până la 20 miliarde lei; îmbunătățirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare fapt ce va permite contractarea a circa 530 milioane USD agreate în cadrul programului cu FMI, 50 milioane EUR din asistența macrofinanciară cu UE și alte resurse externe, care pot fi obținute în schimbul realizării unor reforme asumate de către Republica Moldova în cadrul acordurilor internaționale. Aceasta ar permite mobilizarea a peste 10 miliarde lei în condiții preferențiale, estimează Expert-Grup.Oportunitati