Peste 46.000 de utilizatori Facebook din Moldova afectați de o scurgere de date personale

shadow
Duminică, 04.04.2021 14:30   1839
Un utilizator de pe un forum de hacking de nivel scăzut a publicat sâmbătă, 3 aprilie, numerele de telefon și datele personale a sute de milioane de utilizatori Facebook, scrie Business Insider.

Datele expuse includ informații personale a peste 533 de milioane de utilizatori Facebook din 106 țări, inclusiv peste 44 milioane de înregistrări despre utilizatori din Egipt, aproape 40 milioane din Tunisia, 35 milioane din Italia, 32 de milioane din SUA, 28,8 milioane din Arabia Saudită, câte aproape 20 milioane din Franța și Turcia, 18 milioane din Columbia, 11 milioane despre utilizatorii din Marea Britanie și Spania etc.

Ce date personale au fost făcute publice

Printre cei afectați se numără și peste 46.000 utilizatori din Republica Moldova, în timp ce din România și Ucraina - nu ar fi niciunul.

Scurgerea include numerele de telefon, ID-urile Facebook, numele și prenumele, locația, datele nașterii, biografiile și - în unele cazuri - adresele de e-mail. Parolele conturilor nu ar fi fost sustrase

Business Insider susține că a analizat un eșantion de date scurse și a verificat mai multe înregistrări prin potrivirea numerelor de telefon ale utilizatorilor Facebook cunoscuți cu ID-urile listate în setul de date.

Advertisement

De asemenea, a verificat înregistrările testând adresele de e-mail din setul de date din funcția de resetare a parolei Facebook, care poate fi utilizată pentru a dezvălui parțial numărul de telefon al unui utilizator.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru Insider că datele au fost copiate din cauza unei vulnerabilități, pe care compania a reparat-o în 2019.

Datele divulgate ar putea fi folosite de criminali cibernetici

Datele divulgate ar putea oferi informații valoroase criminalilor cibernetici care folosesc informațiile personale ale oamenilor pentru a-i identifica sau înșela, pentru a le preda acreditările de conectare, potrivit Alon Gal, CTO al firmei de informații despre criminalitatea cibernetică Hudson Rock, care a descoperit prima dată întreaga scurgere de date sâmbătă.

Gal a mai spus că, din punct de vedere al securității, Facebook nu poate face mult pentru a ajuta utilizatorii afectați de încălcare, deoarece datele lor sunt deja la vedere, dar a adăugat că Facebook ar putea notifica utilizatorii, astfel încât aceștia să poată rămâne vigilenți.

Nu este prima dată când un număr mare de numere de telefon ale utilizatorilor Facebook au fost expuse online. Vulnerabilitatea descoperită în 2019 a permis ca milioane de numere de telefon ale oamenilor să fie scoase de pe serverele Facebook, încălcând termenii și condițiile sale. Facebook a spus că vulnerabilitatea a fost reparată în august 2019.

Facebook a promis anterior că va elimina scraping-ul în masă, după ce Cambridge Analytica a scos datele a 80 de milioane de utilizatori, încălcând termenii de serviciu Facebook, pentru a viza alegătorii cu reclame politice la alegerile din 2016 din SUA.Oportunitati