Rusia a lovit din nou în exporturile de vinuri moldovenești

shadow
Duminică, 04.04.2021 06:29   2435
În anul 2020, ca urmare a secetei, recolta de struguri a scăzut cu circa 39%, atingând cea mai mică valoare din anul 2010, arată datele prezentate de Cristina Frolov, director al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), în cadrul Conferinței Naționale „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”.

Potrivit ei, acest lucru a influenţat toată ramura, înregistrându-se și o scădere de 42,2% a producției de vinuri.

Exporturile în vrac, lovite de modificarea legislației în Rusia

Pe de altă parte, exporturile de vinuri, divinuri și distilate au înregistrat o scădere mai mică: cu circa 12,2% ca volum și cu 7,6% ca valoare. 

Astfel, exporturile au constituit 136,7 milioane litri de vin, divin și distilate, în valoare de 2,72 miliarde de lei. Scăderea livrărilor peste hotare s-a datorat în special scăderii cu peste 20% a exporturilor de vin în vrac.

Advertisement

Această scădere a exporturilor în vrac nu este o consecință a pandemiei de Covid-19, ci a schimbării legislației în Rusia și scăderea exportului în această țară cu 58,2% a vinurilor în vrac, arată datele prezentate de ONVV.

În schimb, exporturile de vin îmbuteliat au crescut în 2020 cu peste 9%, față de anul 2019, până la 1,38 miliarde lei.

Principala piață de desfacere a vinului îmbuteliat în Republica Moldova este România, exporturile crescând în 2020 cu 20,2%. Pe locul doi se menține Rusia, urmată de Polonia, Cehia și Belarus. Și exporturile de divin și distilate au scăzut semnificativ - cu circa 22%, ca urmare a reducerii cu circa 31% a livrărilor în vrac.

„2020 a arătat că vectorul de dezvoltare ales de sectorul vitivinicol, și anume diversificarea piețelor de export și produselor vinicole, a asigurat sustenabilitatea sectorului în condiții de secetă și pandemie”, a afirmat Cristina Frolov.

La un hectar plantat revin 5,2 hectare defrișate

Potrivit directorului ONVV, în anul 2020, peste 400 de milioane de lei au fost investiți de către sectorul privat în dezvoltarea sectorului, 16% din suma investițiilor fiind acoperite din fondurile de subvenționare. Totodată ea a menționat scăderea abruptă, cu circa 36%, a suprafaței plantațiilor de viță-de-vie în ultimii ani.

De exemplu, în anului 2020 au fost defrișate circa 2.900 de hectare și au fost plantate doar 443 de hectare de viță de vie, astfel că la un la un hectar de vie plantat revin 5,2 hectare au fost defrișate.

Totuși, pentru prima dată în ultimii ani, în 2020 s-au plantat cu 150 ha de viță-de-vie mai mult. Lider a fost soiul autohton Feteasca Neagră.

Prezent la eveniment, Scott Hocklander, Șeful Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID Moldova, a reafirmat sprijinul partenerilor strategi pentru industria vitivinicolă în ultimii 15 ani.

„Succesul industriei vinicole se datorează leadershipului și ingeniozității sectorului privat. Cu cât mai mult oferim oportunitatea sectorului privat de a conduce, cu atât mai mult sectorul vinicol va cunoaște creștere și dezvoltare”, a declarat Scott Hocklander.

 

 


Oportunitati