Prognoză optimistă de la Ministerul Economiei: PIB-ul va crește cu 6% în 2021

shadow
Marţi, 30.03.2021 17:17   513
Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat o variantă preliminară a Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, cu noi estimări și pentru anul 2021.

Astfel, după un an cu provocări majore, când economia Republicii Moldova a fost afectată puternic de condiții climatice extreme și criza pandemică, înregistrând un declin de -7%, în anul 2021 se anticipează o revigorare treptată a economiei.

Conform proiecțiilor, Produsul intern brut va înregistra o creștere reală de circa 6% în anul 2021, iar în următorii ani (2022-2024) creșterea economică se va menține pe o traiectorie ascendentă în jur de 4%, fiind în proximitatea PIB-ului potențial, estimează MEI.

Se estimează o creștere cu circa 14,7% a exporturilor, iar a importurilor - cu aproape 13,7%. 

Potrivit estimărilor, în anul 2021 sectorul industrial va reveni lent pe un trend pozitiv. Datorită îmbunătățirii cererii externe așteptate din regiune, ca urmare a procesului de vaccinare împotriva virusului COVID-19, se va îmbunătăți situația în ramurile exportatoare, inclusiv în cadrul Zonelor Economice Libere, unde se anticipează o creștere a activității industriale cu circa 3,9% în 2021.

Advertisement

În ceilalți ani de prognoză, se anticipează o evoluție stabil-pozitivă încadrată între 3-4% a sectorului industrial, un factor stimulativ fiind creșterea investițiilor în mașini și utilaje realizate în anii de pană la criză, care vor determina creșterea productivității în sector.

După un an de secetă profundă, în 2021 se anticipează o creștere a producției agricole cu circa 29%. Totuși, din cauza constrângerilor financiare a producătorilor mici și mijlocii, ca urmare a efectelor secetei anului 2020 și a pandemiei Covid-19, volumul producției agricole nu va reveni la nivelul de până la secetă. În următorii ani, în contextul unor condiții climatice relativ favorabile anticipate și creșterii investițiilor în sector, se prognozează o creștere a sectorului agricol cu 3-5%.

Cât despre activitatea investițională, în 2021 aceasta va continua să fie afectată de consecințele pandemiei, dar va înregistra valori pozitive (+2%). Investițiile publice în infrastructură, inclusiv cele finanțate din sursele partenerilor de dezvoltare vor continua, însă limitările bugetare nu vor permite creșterea acestora.

Potrivit MEI, situația creditară favorabilă și tendința de retehnologizare a economiei vor fi factori care vor contribui pozitiv la evoluția investițiilor private.

În Zonele Economice Libere se anticipează o creștere de 2 ori a investițiilor comparativ cu anul trecut, planificându-se reluarea proiectelor investiționale planificate pentru 2020, precum și lansarea unor proiecte noi în condițiile îmbunătățirii mediului extern. În anii următori (2022-2024) se anticipează că investițiile vor evolua stabil pozitiv, în ritmuri de creștere de circa 4% anual.

Pe de altă parte, MEI menționează și riscurile legate de evoluția pandemiei, în special cel de reintroducere a unui sistem de restricții mai severe pentru protecția sănătății populației și de prevenire a răspândirii COVID-19, fapt ce poate influența datele prognozate.Oportunitati