Judecătoria Chișinău a dispus demolarea unui magazin cu o suprafață de peste 50 m2

shadow
Vineri, 26.03.2021 07:42   1085
Pentru prima dată în practică municipiului Chișinău, o instanță a ordonat proprietarului unui magazin să demoleze construcția, și nu este vorba despre un chioșc, ci un întreg magazin cu o suprafață de aproape 58,6 m2.

Primarul general al capitalei Ion Ceban a anunțat despre acest lucru pe pagina sa de Facebook.

„Pe parcursul anilor, „șmecheri” care aveau construcții provizorii pe teritoriul orașului le înregistrau ulterior în registrul bunurilor imobile cu drept de proprietate privată, limitând municipalitatea în dreptul de folosință a spațiilor publice.

În acest sens, țin să anunț că pentru prima dată Primăria Chișinău a obținut o hotărâre de judecată prin care a fost dispusă radierea dreptului de proprietate din registrul bunurilor imobile, cu obligarea eliberării spațiului public prin demolarea construcției. In speță, urmează de menționat construcția de pe strada Vasile Lupu 33/1. Această gheretă a fost înregistrată în registrul bunurilor imobile într-un mod abuziv, fiind acaparat terenul din domeniul public și anume porțiunea de pe trotuar”, a scris Ion Ceban.

Advertisement

Decizia a fost luată de instanța de fond și poate fi atacată într-o judecătorie ierarhic superioară.

De menționat că lângă magazinul ce urmează a fi demolat se află un chioșc Moldpresa, iar față de prezența acestuia nu au fost formulate obiecții. 

„Nu înregistrăm niciodată structurile noastre comerciale ușoare în registrul imobiliar. Le construim conform schemei de amplasare, aprobate de primărie, care are o perioadă de valabilitate - fără drept de privatizare etc.”, a spus Viorel Filimon, directorul general al Moldpresa SA. 

Cine sunt proprietarii

Proprietarul magazinului alimentar Olimpiacos 24/24 este firma Triaj SRL, o afacere de familie deținută în proporție de 80%-20% de Victor și Valentina Avram, director fiind Constantin Avram.

Cei trei sunt fondatori sau asociați și în alte firme, la unele fiind și administratori. Victor Avram, de exemplu, figurează în calitate de fondator unic sau co-fondator la societățile Vicam, Microcredit, Concisan, Bădiș și Olimpiacos. Valentina Avram este asociată la SRL-urile Divicam, Premium Consum, Recreare Tur și deține și întrepriderea individuală Valentina Avram. 

Constantin Avram este prezent în Cristina Recom SRL, Lozimpex SRL, Vitcar Grup SRL, Infomond Contact SRL, Avram Company SRL, dar și întreprinderea individuală Avram Constantin, plus o patentă de întreprinzător individual pe același nume.

Triaj SRL a raportat pentru anul 2019 un venit de aproape 16 milioane de lei și un profit de peste 1 milion de lei. 

Construcția magazinului Olimpiacos a costat aproximativ 20 mii de euro, fără echipament și conectarea la utilități publice, potrivit unor estimări neoficiale.Oportunitati