Experți în politici energetice despre responsabilitate în chestiunea prețurilor pe piața petrolieră

shadow
Miercuri, 24.03.2021 06:07   677
ANRE nu deține instrumentul real de intervenție în legătură cu problema care există pe piața petrolieră din Moldova, iar ceea ce se întâmplă în prezent în acest sector ar trebui să îngrijoreze Consiliul Concurenței (CC).

Este opinia expertului în politici energetice Victor Parlicov, care a comentat astfel demersul vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari adresat Consiliului Concurenței pe 23 martie curent. 

„În sfârșit văd că politicienii plasează responsabilitatea pentru situația pe piața produselor petroliere - care e o piață competitivă, cu un grad de concentrare mai mic decât un șir de alte piețe ale produselor social sensibile - pe Consiliul Concurenței, care e singura instituție cu responsabilitate și pârghii reale de intervenție pe domeniul de combatere a practicilor anticoncurențiale, semnele cărora sunt prezente pe această piață de zeci de ani”, a declarat fostul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE). 

Parlicov consideră că încercările de a plasa responsabilitatea în legătură cu posibile înțelegeri de cartel pe piața petrolieră pe umerii ANRE nu sunt justificate. „Până acum, în toți acești ani, politicienii inventau tot felul de fente, plasând responsabilitatea pe ANRE, doar ca nu cumva, Doamne ferește, să-i trezească din somn letargic pe cei de la Consiliul Concurenței”, a spus Parlicov, actualmente expert la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Lacune de legislație

În același timp, Dionis Cenușă, directorul program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, consideră că în pofida complexității subiectului, acesta nu este suficient reflectat în legislația în vigoare. 

„ANRE și Consiliul Concurenței trebuie să coopereze pe acest subiect. Situația creată denotă că există o incertitudine legată de cine trebuie să aibă întâietate în găsirea soluției - ANRE sau Consiliul Concurenței.

Advertisement

Legislația trebuie să fie ajustată pentru a specifica foarte clar cine este arbitrul primar și cine este cel secundar în reglementarea sectorului energetic”, a declarat pentru Mold-Street.com analistul economic.  

Slusari, îngrijorat de „acorduri de cartel”

Vicepreședintele legislativului Alexandru Slusari a postat marți, în rețeaua socială Facebook, un mesaj în care își exprimă îngrijorarea în privința decalajului între evoluția prețurilor la țiței pe piețele internaționale și prețurile la combustibil la pompă în Republica Moldova. 

„În 2 săptămâni cotațiile la țiței s-au micșorat cu aproximativ 10%. Cetățenii și agenții economici din Moldova nu au simțit acest lucru, deși în ianuarie-februarie majorările prețurilor la carburanțe se produceau în țara noastră săptămânal”, a scris deputatul, care s-a autosesizat după apariția unui articol în presa online. 

El a solicitat intervenția Consiliului Concurenței în vederea „combaterii acestui acord de cartel al petroliștilor”, precum și soluționarea problemei diminuării prețurilor la produsele petroliere. Slusari a amintit că instituția respectivă cu un „buget exorbitant” va fi audiată „în foarte scurt timp” în Parlament pe acest subiect și nu a exclus că va propune demiterea conducerii CC.

ANRE nu poate interveni direct la formarea prețurilor

La începutul săptămânii, Mold-Street.com a menționat că votul de neîncredere acordat de Parlament pe 12 martie curent conducerii agenției a fost condamnat de Secretariatul Comunității Energetice, potrivit căruia ineficiența pe piața concurențială a produselor petroliere nu poate fi imputată ANRE. Anterior deputații au criticat directorii ANRE pentru „inactivitate” în legătură cu creșterea prețurilor la carburanți. 

Agenția a subliniat că, neavând astfel de competențe și atribuții în conformitate cu legislația în vigoare, ea nu poate interveni direct în procesul de formare a prețurilor, care sunt stabilite de fiecare companie în parte în baza cererii și ofertei, adică a principiilor de piață liberă. 

„Orice monopol sau poziție dominantă pe o anumită piață poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenței”, potrivit Mold-Stree.com.

La data de 23 martie 2021, prețul unui baril de petrol marca Brent a coborât până la $61,95. În aceeași zi un baril de petrol marca WTI costa $59,17. La stațiile de alimentare cu combustibil din Chișinău prețurile afișate la pompă variau între 19,25 lei și 19,55 lei pentru un litru de benzină standard cu cifra octanică 95 și 16,25-16,98 lei pentru un litru de motorină Euro-5. 

Consiliul Concurenței nu a venit deocamdată cu o reacție la demersul deputatului. 

Prețurile afișate de principalele rețele de benzinării la stațiile din Chișinău la 23 martie 2021.Oportunitati