[VIDEO] BERD solicită anularea actului emis de executorul judecătoresc

shadow
Marţi, 23.03.2021 06:23   2213
Unul dintre cei mai mari investitori în Moldova a depus o cerere în instanță privind anularea actului emis de executorul judecătoresc Roman Talmaci.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță că acțiunea are drept scop protejarea drepturilor în ceea ce privește participarea Danube Logistics Holding BV la Danube Logistics SRL (Danube Logistics), operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.

Contestația actului emis de executorul judecătoresc Roman Talmaci a fost depusă pentru examinare pe 18 martie 2021, la Judecătoria Chișinău. Cazul încă nu a fost atribuit vreo unui judecător și deocamdată nici n-a fost programată vreo ședință pe acest dosar, au precizat pentru Mold-Street.com surse din mediul juridic. 

Decizia BERD „are ca scop asigurarea operațiunilor neîntrerupte și extinderea continuă a Portului Liber Internațional Giurgiulești și protejarea intereselor financiare ale BERD în cadrul proiectului.” 

Îngrijorată de o eventuală expropriere

BERD se arată îngrijorată că vor exista încercări de redirecționare a fondurilor din Danube Logistics în perioada administrației externe impuse companiei, ca urmare a hotărârii din 25 februarie a executorului judecătoresc de a numi un administrator extern al activelor Danube Logistics, în baza unei cereri împotriva unuia dintre beneficiarii finali ai Danube Logistics Holding BV.

BERD avertizează că această numire este „o interferență cu funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua să funcționeze și să-și ramburseze datoriile, precum și în conflict cu interesele legitime ale BERD în calitate de creditor care deține garanții asupra acțiunilor din Danube Logistics și unul din beneficiarii acțiunilor respective.”

Anterior și Danube Logistics a condamnat „tentativa de preluare ilegală a controlului asupra Portului Giurgiulești”. Potrivit unui comunicat al companiei, „La 25 februarie 2021, executorul judecătoresc Roman Talmaci, prin încheierea sa și la cererea societății Bemol Retail SRL, a instituit de facto, în mod abuziv și ilegal, administrarea silită asupra societății Danube Logistics SRL (Danube Logistics), sub pretextul de încasare a unei datorii de la unul din beneficiarii societății”. 

Danube Logostics merge la CEDO

„Din septembrie 2019, executorii judecătorești care reprezintă Bemol Retail SRL recurg la tentative ilegale de expropriere a societății Danube Logistics Holding BV de partea sa socială în cadrul Danube Logistics SRL pe baza unei acțiuni contestate de încasare a prejudiciilor împotriva domnului Thomas Moser, care nu are nicio legătură cu Danube Logistics Holding BV. Danube Logistics SRL este operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești”, se precizează în comunicat. 

Fostul șef la Danube Logistics, Thomas Moser, pretinde că justiția moldovenească a fost părtinitoare în acest caz, iar actele emise de instanțele de la Chișinău se bazează pe fapte false. El s-a arătat convins că „CEDO va stabili că hotărârea instanței de judecată din Republica Moldova a fost pronunțată cu încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului”.

Advertisement

Este vorba despre hotărârea din 3 februarie 2021 a Curții Supreme de Justiție (CSJ) care a respins recursurile declarate de către BERD, Danube Logistic SRL și Danube Logistics Holding BV din Olanda, în vederea casării deciziei prin care Thomas Moser și Ala Aydov (foști manageri la Bemol) au fost obligați să achite companiei Bemol Retail un prejudiciu de 177,4 milioane lei. 

Bemol: Mesajul este distorsionat

Și compania Bemol Retail SRL a venit cu o reacție la publicațiile în presă pe marginea acestui caz. Aceasta consideră că „opinia publică a fost manipulată și dezinformată cu privire la starea reală a lucrurilor și esența proceselor de judecată”, acuzând că „la anumite etape în acest proces, au fost implicate forțe politice, diplomați străini și oficialități ai unor organizații internaționale, prin influența lor nepotrivită și contrară legii asupra proceselor”. 

Bemol a caracterizat aceste acțiuni drept imixtiuni în procesul de justiție și a făcut apel către Moser „să respecte Republica Moldova și legile acesteia.”

Statul, părtinitor în cazul Danube Logistics?

Primul proces a fost inițiat pe 11 decembrie 2014, când Bemol Retail SRL a depus cerere de chemare în judecată împotriva lui Thomas Moser și Ala Aydov, cu privire la repararea prejudiciului material.

Ulterior, Bemol Retail SRL „a majorat și precizat pretențiile față de Thomas Moser și Ala Aydov, solicitând încasarea de la pârâți a sumei de peste 260 milioane lei, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin fraude în dauna societății și managementul defectuos al societății”.

Cererile depuse de Bemol Retail au avut ca suport rezultatele controalelor efectuate de ANRE, fisc și companii de audit la compania Bemol Retail, care din 2005 a fost gestionată de Thomas Moser, în timp ce proprietarul Rafiq Aliyev se afla în închisoare, în Azerbaijan.

„În urma administrării frauduloase și neglijente a benzinăriilor închiriate, ÎCS „Bemol Retail” SRL a suportat pierderi pe parcursul anilor 2008-2015 în sumă totală de 173.526.872 de lei, dintre care pierderi în sumă de 131.252.819 lei generate de benzinăriile închiriate în anii 2008-2012, au fost deduse din calculele efectuate de compania Deloitte; pierderi în sumă de 42.274.053 de lei generate de benzinăriile închiriate în anii 2013-2015 au fost deduse din calculele efectuate de compania JustAudit”, se menționează în decizia instanței, care citează argumentele aduse de reclamant.

De asemenea, în text se mai spune că, „Ala Aydov împreună cu Thomas Moser se fac responsabili de prejudicii cauzate companiei în sumă totală de 68.345.979 de lei, după cum urmează: pierderi în sumă de 52.837.612 lei generate de benzinăriile închiriate în anii 2008-2012, care au fost deduse din calculele efectuate de compania Deloitte și pierderi în sumă de 15.508.369 de lei generate de benzinăriile închiriate în anii 2013-2015, care au fost deduse din calculele efectuate de compania JustAudit, raportul din 28 ianuarie 2017”.

Prin hotărârea din 10 aprilie 2018 a Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), a fost admisă parțial acțiunea înaintată de Bemol Retail SRL și s-a decis încasarea în beneficiul companiei „a prejudiciilor cauzate prin fraude și administrare ineficientă în sumă totală de 177.420.680 lei, inclusiv suma de 126.302.946 lei de la Thomas Moser și suma de 51.117.736 lei, în mod solidar de la Thomas Moser și Ala Aydov”.

Prin decizia din 12 noiembrie 2018 a Curții de Apel Chișinău, au fost respinse apelurile declarate de către Thomas Moser și Ala Aydov și menținută hotărârea primei instanțe, iar pe 27 martie 2019 CSJ a declarat inadmisibile recursurile declarate de către cei doi.

Ulterior cei doi vor susține că acest proces „este parte a unei companii judiciare abuzive impotriva Danube Logistics SRL, Danube Logistics BV, Olanda, Thomas Moser personal și Ala Aydov, intreprinse de Rafiq Aliyev, beneficiarul final actual al Bemol".

Peste mai mult de un an, pe 26 iunie 2020, Danube Logistics SRL și Danube Logistics Holding BV au depus cerere de revizuire impotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 12 noiembrie 2018, solicitând instanței de revizuire casarea deciziei instanței de apel și a hotărârii primei instanțe cu trimiterea cauzei la rejudecare în prima instanță.

CSJ a decis să mențină încheierea din 15 octombrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, emisă în cauza civilă intentată la cererea depusă de Bemol Retail SRL împotriva lui Thomas Moser și Alei Aydov.

BERD deține 65% din drepturile de încasare

BERD este cel mai mare creditor al Danube Logistics, precum și principalul beneficiar al acțiunii Danube Logistics Holding BV în Danube Logistics. Conform unui acord de participațiune, BERD este în prezent titularul dreptului asupra 65% din încasările din eventualele vânzări de părți sociale și din dividendele pe care Danube Olanda le obține în baza participațiunii sale în Danube Logistics.

Potrivit datelor din surse deschise, în anul 2019 Danube Logistics SRL a raportat venituri de aproape 157 milioane de lei și un profit de peste 4,4 milioane lei. 

Portul Internațional Liber Giurgiulești este singurul port maritim-fluvial al Republicii Moldova situat pe Dunăre și facilitează, în medie, comerțul internațional al companiilor moldovenești cu peste 50 de țări în fiecare an. 

BERD a participat la finanțarea a peste 140 de proiecte în Republica Moldova, având un portofoliu investițional de 611 milioane de euro în proiecte curente și un portofoliu cumulat de peste 1,39 de miliarde de euro în investiții pe toată perioada prezenței în țară.



Oportunitati