Moldova la coada Europei Centrale și de Est la capitolul competitivitatea sectorului TIC

shadow
Marţi, 23.03.2021 11:46   1235
Republica Moldova se află pe ultimul, locul 23, în clasamentul competitivității sectorului tehnologiilor informației și comunicațiilor din Europa Centrală și de Est, anunță platforma britanică de analize Emerging Europe.

Într-un studiu publicat săptămâna trecută - „Ghidul complet pentru cumpărători, investitori și experți în infrastructură IT 2021” - autorii acestuia menționează că în perioada 2017-2020 cifra de afaceri din industria TIC din Moldova a crescut de două ori și jumătate, ceea ce este un pas foarte mare înainte în comparație cu situația de la începutul mileniului, când puțin peste un procent din populație avea acces la Internet. 

În mijlocul boom-ului

„Acum, în Moldova, rata de penetrare a internetului este de 76%, iar costul internetului de mare viteză este unul dintre cele mai ieftine din lume, în medie puțin mai puțin de 10 USD pe lună. Această creștere a fost determinată de reformele guvernamentale în dreptul societăților comerciale, precum și de inițiativele de îmbunătățire a competitivității companiilor TIC din țară”, se spune în raportul dedicat rezultatelor studiului despre cele 23 de economii în curs de dezvoltare și de tranziție din Europa Centrală și de Est. 

Totodată, Moldova este recunoscută pentru realizări și inovații în domeniul e-guvernării, în special datorită livrării de soluții în țările din Africa de Est și de Vest.

Advertisement

Rezultatele au fost calculate în baza a trei componente: disponibilitatea resurselor umane, nivelul de dezvoltare al sectorului și climatul de afaceri din țară. Au fost luate în considerație și evaluări din rapoarte precum „Ease of Doing Business” (48 din 190), „Indicele libertății economice” (87/180), „Indicele progresului social” (68/163), „Matematica PISA” (55/78), „Indicele dezvoltării umane” (90/189) și „Indicele EF de competență în limba engleză”, unde însă Moldova nu a fost evaluată.

În fruntea listei este Polonia. România a ocupat locul 5, iar Ucraina - 11. Federația Rusă nu a fost inclusă în studiu. 

Cu toate acestea, în pofida progreselor înregistrate, „industria TIC din Moldova rămâne în continuare în urmă restului Europei la majoritatea indicatorilor. Mulți dintre cei mai talentați profesioniști din țară caută condiții mai bune în străinătate, contribuind la un declin al populației timp de trei decenii. Deși Moldova are o creștere stabilă a veniturilor din export de 7% pe o perioadă de cinci ani, țara are încă unele obstacole care trebuie depășite înainte de a-și putea realiza potențialul în domeniul TIC”.

Emerging Europe a poziționat Republica Moldova pe penultimul loc în privința talentelor (aptitudini și educație), înaintea Macedoniei de Nord. Ucraina este pe locul 4 iar România pe locul 8. 

Potrivit raportului (PDF), Moldova este la mijlocul boom-ului IT. 

Remunerarea sub media europeană

Autorii studiului notează că Republica Moldova este o alegere reușită pentru afaceri în domeniul IT, grație costurilor mai mici - cu aproximativ 30-40% mai ieftin decât în România de exemplu. 

Deși remunerarea în acest sector este mult mai mare decât în alte sectoare ale economiei, salariile angajaților TIC în Moldova sunt totuși sub media regiunii: Emerging Europe a calculat pentru anul 2020 o sumă brută de 891 euro lunar, iar pentru 2021 - 1.028 euro lunar. Pentru comparație, în Ucraina salariile programatorilor în anii respectivi au constituit, în medie, 647 și 712 euro, iar în România - 2.067 și 2.234 euro. 

Analiștii Emerging Europe mai notează că numărul studenților și absolvenților TIC per 100.000 de rezidenți este semnificativ mai mic decât media din regiune - 3.654 și 777, respectiv, potrivit datelor pentru 2019. În industria TIC din Moldova sunt angajați în prezent puțin peste 30.000 de persoane, aproximativ cât și în anul 2020. 



Oportunitati