Asociația Petroliștilor se plânge pe venituri modeste

shadow
Sâmbătă, 20.03.2021 12:19   1492
La o zi după ce Parlamentul a votat în prima lectură plafonarea prețurilor la carburanți, Asociația Petroliștilor din Republica Moldova vine cu propria analiză a pieței.

Organizația, ai cărei membri sunt în mare parte companii mici, încearcă să demonteze ideea că importatorii de carburanți fentează statul, dar și clienții. Dar, în același timp, companiile petroliere au evitat să-și expună poziția vizavi de reglementarea prețurilor de către stat.   

Justificările petroliștilor

În analiza asociației se precizează că în cazul benzinei doar 8% (1,6 lei per litru) reprezintă venitul companiei. Din acești bani petroliștii își asigură toate cheltuielile de întreținere a benzinăriilor, dar și profitul. Prețul de achiziție reprezintă 49% din prețul afișat pe panou, iar acciza și TVA – 43%.  Din vânzarea motorinei petroliștii ar fi câștigat 2,1 lei per litru, ceea ce reprezintă 13% din structura prețului, restul banilor sunt cheltuiți pentru achiziția combustibilului și taxe. 

După ce deputații i-au acuzat că în mai 2020 ar fi trebuit să vândă benzina cu trei lei mai ieftin, companiile petroliere dau asigurări că au respectat metodologia în vigoare, care prevede un adaos comercial de maxim 10%.

Advertisement

”Pentru anul 2020, rentabilitatea medie aplicată de către titularii de licență pentru comercializarea produselor petroliere și a gazului lichefiat la formarea prețurilor de comercializare cu amănuntul a constituit 4,47%, în timp ce rentabilitatea medie efectivă a fost de 1,04%”.

Ce zic titanii?

Nu este clar ce companii anume fac parte din Asociația Petroliștilor din Republica Moldova. Cert este că trei dintre cei mai mari importatori sunt membri ai Asociației Investitorilor Străini (FIA). Este vorba despre Rompetrol, actual lider pe piață, Petrom și Bemol. Mold-Street.com a încercat să obțină și poziția lor referitor la intenția statului de a plafona prețurile. Aceștia, însă, afirmă că FIA s-au expus pe marginea subiectului într-o adresare către conducerea țării. 

Amintim că pe 18 martie Parlamentul a votat, în prima lectură, modificări ale legislației ce prevăd plafonarea prețurilor la carburanți, în mare parte, după modelul aplicat în perioada anilor 2016-2018. Deputatul independent Alxandru Oleinic, autorul amendamentelor, propune ca prețul maxim la carburanți să fie fixat de două ori pe lună de ANRE, în funcție de cotațiile prețurilor Platts.



Oportunitati