Statul preia controlul asupra pieței petroliere?

shadow
Vineri, 19.03.2021 09:59   1938
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va reveni la experiența anilor 2016-2018, când la fiecare două săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți, în funcție de cotațiile Platts.

În acest scop, Parlamentul a votat joi, 18 martie 2021, în prima lectură, modificări la Legea privind piața produselor petroliere. 

Deocamdată, deputații s-au limitat la controlul prețurilor pentru benzină și motorină, dar nu este exclus ca în lectura a doua să apară și amendamentul ce prevede plafonarea prețurilor pentru gazul lichefiat. 

Autorul proiectului este deputatul independent Alexandru Oleinic. Alesul poporului a lăsat să se înțeleagă faptul că în acest fel companiile petroliere „vor plăti pentru abuzurile comise” în anul trecut. 

Benzina trebuia să coste cu 3 lei mai ieftin - deputat

De la tribuna Parlamentului, Oleinic a declarat că, începând cu primăvara anului 2020, prețurile de pe piața internă nici pe departe nu au coborât simetric cu cele înregistrate la burse. „ANRE a făcut o modelare de situație, ce demonstrează că dacă am fi avut un preț plafon, atunci, în luna mai, de exemplu, benzina ar fi costat cu până la 3,16 bani mai ieftin”, a precizat Oleinic. 

Potrivit lui, pe parcursul anului trecut prețul benzinei ar fi trebuit să varieze între 18,59 lei și 12,32 lei. În realitate, prețurile au variat între 18,78 și 15,48 lei. Deputatul afirmă că anume aceste diferențe le-a asigurat companiiilor petroliere venituri mai mari cu peste un miliard de lei, comprativ cu 2019.

Cum vor fi stabilite prețurile?

Autorul proiectului a ținut să precizeze că în procesul de formare a prețurilor se va ține cont de prețul de import al carburanților, dar și de cheltuielile de transport. Oleinic, însă, deocamdată nu este gata să spună care ar fi adaosul comercial ce îl vor putea aplica companiile la vânzarea benzinei și motorinei.

Advertisement

Deputatul este de părere că acesta ar fi trebuit să fie stabilit de autoritatea de reglementare a pieței – ANRE. 

De cealaltă parte, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, afirmă că ar fi cazul să ținem cont de carențele anilor 2016-2018. Atunci prețul plafon era stabilit de ANRE, iar marea problemă era că aceasta era unica instituție care avea acces la cotațiile Platts. Prin urmare, au existat bănuieli rezonabile că prețul stabilit de ANRE putea fi infuențat. Acum, Slusari propune ca pe lângă ANRE să fie creat și un consiliu consultativ, format din experți și reprezentanți ai societății civile. 

Postarea lui Slusari în Facebook

Campanii electorale pe cheitulala petroliștilor?

Deputatul Platformei DA Stela Macari le-a amintit colegilor că în timpul audierilor din parlament, reprezentanți ai companiilor petroliere au dezvăluit lucruri curioase. Potrivit lui Macari, în fiecare campanie electorală politicienii de la guvernare le cereau expres să înghețe prețurile la carburanți, indiferent de cotațiile de la burse.  

Deputatul PAS Lilian Carp s-a arătat sceptic în privința reglementării pieței petroliere. În opinia lui, marea problemă sunt condițiile drastice de obținere a licenței pentru noile companii petroliere. „Anume aceasta a și fost motivul care a generat monopolizarea pieței. Sunt 4-5 rețele care prin înțelegere de cartel decid totul”, a declarat Carp.

Proiectul a fost votat de toți deputații prezenți în sală. 

Amintim că, începând cu mijlocul lunii decembrie și până acum, prețurile la benzină și motorină au crescut cu peste 20 la sută. În Republica Moldova există 665 de stații PECO. Dacă am împărți numărul de mașini la numărul benzinăriilor, atunci fiecare dintre ele ar deservi în medie câte 1.420 de unități de transport, potrivit calculelor deputatului Oleinic.

Până acum, nicio companie petrolieră nu a comentat proiectul votat în Parlament. Managerii contactați de Mold-Street.com au spus că vor reveni cu o reacție mai târziu. 

Ce poate face ANRE

ANRE a declarat anterior că nu poate interveni direct în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere. „[...] în conformitate cu cadrul legal în vigoare, nu dispune de competențe și atribuții care ar permite Agenției să intervină direct în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.”

Astfel, în conformitate cu Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, „prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”.

După audierea recentă a raportului Agenției, majoritatea din legislativ a apreciat activitatea ANRE drept „ineficientă” și i-a acordat vot de neîncredere.



Oportunitati