Recomandarea Expert-Grup: Lockdown și compensații [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 17.03.2021 11:19   456
Guvernarea trebuie să instituie un lockdown similar cu cel aplicat în 2020, doar că restricțiile să vină la pachet cu anumite compensații.

Este concluzia unei analize Expert-Grup, care afirmă că a calculat „la rece” riscurile, dar și beneficiile unei carantine de o lună. 

Într-o analiză publicată la 16 martie 2021, organizația a menționat că a examinat consecințele lockdown-ului din anul trecut (martie-iunie) și a contrapus cifrele cu evoluția sanitară actuală.  

Salvăm 1.100 de vieți?

Economistul Adrian Lupușor, directorul Expert-Grup, face calculele pentru 30 de zile de restricții severe, dar și a beneficiilor generate de carantină. Potrivit lui, lockdown-ul din 2020 a permis reducerea numărului de infectări noi cu 20%, iar a deceselor tocmai cu 45%. „Astfel, putem constata că un lockdown instituit în 2021 va permite prevenirea infectării a circa 49,2 mii persoane și va salva peste 1.100 oameni”, se precizează în analiză.

Un scenariu fără lockdown arată sumbru, cel puțin în estimările Expert-Grup. Autorii afirmă că păstrarea tendinței actuale ar însemna că deja în luna aprilie vom avea 61.500 de cazuri noi de infectare, dintre care 1.432 de oameni vor pierde lupta cu virusul. În plus, există pericolul ca și sistemul medical să admită și mai multe erori în condițiile în care activează deja sub o presiune imensă.

Impactul asupra economiei

Cei mai vulnerabili în fața restricțiilor sunt întreprinderile mici și angajații cu salarii modeste.

Advertisement

O parte din firme abia își revin după lockdown-ul din anul trecut, iar populația nu mai are bani puși deoparte pentru a face față unei noi perioade de șomaj tehnic.

Totuși, experții amintesc de faptul că în anul trecut economia a fost afectată nu doar de coronacriză, ci și de o secetă severă. În aceste condiții, în 2020 impactul asupra încasărilor bugetare a fost de 1,7 miliarde de lei. „A fost un șoc negativ, dar deloc dramatic”, afirmă economistul Adrian Lupușor. 

Cât privește industria și schimburile comerciale, în analiză se estimează că o carantină de 30 de zile nu va fi în măsură să influențeze mult statisticile. În pofida repercusiunilor dramatice ale coronacrizei, reducerii cererii interne și externe, dar și a lipsei unui suport real din partea Guvernului pentru firme și antreprenori, activitatea industrială a încheiat anul 2020 aproape de zero. 

Concluzia Expert-Grup

„Având în vedere că prioritatea zero pentru guvernare trebuie să fie prevenirea răspândirii virusului și salvarea vieților omenești, în situația în care numărul de noi infectări și decese crește cu ritm accelerat, este absolut evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown”, se precizează în analiza Expert-Grup.

Economiștii însă insistă pe două măsuri compensatorii: acces la finanțare pentru firme cu emiterea de garanții de stat și compensarea pierderilor salariale pentru angajați în proporție de circa 75%.

Ce zice statul?

Amintim că la 13 martie și președintele Maia Sandu, după convocarea Consiliul Suprem de Securitate (CSS), a declarat că majoritatea membrilor CSS optează pentru instituirea  unui lockdown de două săptămâni. Șefa statului a solicitat Guvernului sî vină cu un plan de măsuri în acest sens. Ideea a fost susținută în Parlament doar de PAS și PDM. Majoritatea parlamentară controlată de Socialiști nu a agreat inițiativa. 

La 15 martie, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi l-a convocat pe premierul interimar Aureliu Cicoi într-o ședință, după care Parlamentul a anunțat că Guvernul va pregăti un set de restricții pentru atenuarea pandemiei, care nu ar afecta activitatea economică.    

Anterior economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a declarat pentru presă că prețul plătit pentru un eventual lockdown va fi de 2,5 miliarde de lei în fiecare săptămână. Cele mai afectate vor fi comerțul, prestările de servicii, dar și bugetul de stat - ultimul ar pierde cel puțin jumătate de miliard de lei pe săptămână, potrivit fostului șef al Comisiei parlamentare pentru buget și finanțe.Oportunitati