Apartamentele londoneze ale ex-candidatului la postul de premier al Moldovei

shadow
Miercuri, 17.03.2021 06:43   2337
Fostul candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este proprietar de imobile în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Acest lucru reiese din investigația publicată de RISE Moldova. Este vorba despre două apartamente în vestul Londrei. Primul a fost cumpărat în anul 2012, prin intermediul unei firme fondate în Republica Moldova, iar al doilea - în anul 2018. Ambele apartamente sunt situate la 8 kilometri de Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie, în regiunea Aeroportului Heathrow.

Jurnaliștii RISE mai scriu că firma Finsol SRL, fondată de Mariana Durleșteanu cu un an înainte de prima tranzacție, a plătit pentru apartament peste 249.000 de lire sterline.

Advertisement

Doi ani mai târziu, în 2014, Finsol SRL transferă dreptul de proprietate pe numele fondatoarei, pentru suma de 157.000 de lire sterline. 

Solicitată de RISE, Durleșteanu a explicat diferența mare dintre prețul plătit de firmă și suma achitată de ea personal prin faptul că firma avea datorii față de fondator. 

Pentru al doilea apartament ea a plătit 470.000 de lire sterline, cumpărându-l de data aceasta pe numele propriu. Fosta ministră a Finanțelor a menționat că banii i-a câștigat din munca în sectorul privat.

Potrivit datelor de pe portalul web al Biroului Național de Statistică din Moldova, în perioada 2015-2019, Finsol SRL nu a înregistrat profit, iar pentru câțiva ani firma nu a prezentat situațiile financiare.

Mariana Durleșteanu a exercitat funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit în perioada noiembrie 2004 - aprilie 2008. 

În prezent Mariana Durleșteanu locuiește permanent în București, unde activează în cadrul companiei Kazmunaygaz International. Oportunitati