Președintele Maia Sandu l-a nominalizat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru

shadow
Miercuri, 17.03.2021 05:00   649
Deputatul Igor Grosu, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost nominalizat la 16 martie 2021 în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Despre decizia respectivă președinta Maia Sandu a anunțat pe pagina oficială a administrației prezidențiale. 

„Am luat act de decizia doamnei Mariana Durleșteanu de a-și retrage candidatura pentru funcția de Prim-ministru. Având în vedere că nu există la moment un candidat care să fie susținut de o majoritate parlamentară absolută formalizată, am decis să-l înaintez pe Igor Grosu la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. I-am cerut domnului Grosu să pregătească programul și să formeze echipa de guvernare cu care să meargă în Parlament”, se spune în comunicatul oficial

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce fosta ministră a Finanțelor și ambasadoare în Marea Britanie, Mariana Durleșteanu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care anunță că își retrage candidatura la postul de premier al Moldovei. Candidatura lui Durleșteanu a fost înaintată în februarie de către fracțiunea Partidului Socialiștilor. 

În aceeași zi președinta Maia Sandu a avut consultări separate cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare privind situația politică în Republica Moldova. 

Who is Igor Grosu

Igor Grosu este președintele fracțiunii parlamentare PAS din iulie 2019, vicepreședinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Advertisement

În legislativ a fost ales pe listele blocului ACUM. 

 • Grosu a devenit și lider interimar al PAS, după alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova în noiembrie 2020. Este unul dintre co-fondatorii acestei formațiuni. 
   
 • În perioada august 2012 - august 2015, Igor Grosu a exercitat funcția vice-ministru al Educației, având-o pe Maia Sandu ca șefă. În această postură a supraviețuit 4 prim-miniștri și un prim-ministru interimar. 
   
 • La sfărșitul anului 2015 a fost numit consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul științei, educației, ocrotirii sănătății și protecției sociale. 
   
 • În anii 2009-2012, Igor Grosu a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. 
   
 • În perioada 2005-2012, a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație Amnesty International Moldova.
   
 • A lucrat și la Ministerul Economiei, în funcția de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, în 2004-2008. Timp de câteva luni a activat în cadrul Departamentului pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, din partea PNUD. 
   
 • În decembrie 2003 – iunie 2004, a lucrat ca manager de proiect la Ministerul Economiei, Unitatea de implementare a grantului Băncii Mondiale, pe Strategia de Creștere Economică și Reducere a Sărăciei.
   
 • În mai – decembrie 2003, Igor Grosu a fost coordonator de proiect la Ministerul Economiei, Unitatea de implementare a grantului Băncii Mondiale, pe Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei. 

Igor Grosu este co-fondator al unor organizații non-profit cunoscute - Amnesty International Moldova, Centrul CONTACT, Asociația Pro-Democrație, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Centrul de Analiză și Evaluare a Reformelor.

Are 48 de ani și este originar din Andrușul de Sus, Raionul Cahul. Licențiat în istorie. Oportunitati