Mariana Durleșteanu se retrage din cursa pentru funcția de prim-ministru

shadow
Marţi, 16.03.2021 18:28   2129
Fostul ministru al Finanțelor, actualmente consiliera directorului financiar al grupului kazah KazMunayGas International la București, a anunțat prin intermediul rețelelor sociale că își retrage candidatura din cursa pentru funcția de șef al executivului în Republica Moldova.

În mesajul postat pe pagina sa de Facebook la 16 martie 2021, ea explică că ”în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte.” 

Anunțul vine în aceeași zi în care președintele Maia Sandu l-a înaintat la funcția de premier pe Igor Grosu, actualmente deputat în Parlamentu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate.

Tot marți RISE Moldova a publicat o investigație despre tranzacțiile imobiliare ale ex-candidatului în capitala Marii Britanii, în perioada când Durleșteanu activa în calitate de ambasador al Moldovei la Londra.

Criza morală

Mariana Durleșteanu a acuzat criza morală a clasei politice și iresponsabilitatea autorităților în procesul de gestionare a crizelor, în special a situației pandemice în Republica Moldova. 

”Cu regret în această perioadă Republica Moldova se confruntă cu o realitate tragică generată de criza sanitară profundă a cărei gestionare este scăpată de sub control, inclusiv prin vaccinarea întârziată a cetățenilor.

Advertisement

In paralel, avem și o situație fără precedent generată de criza politică și economică, care impune niște decizii morale din partea clasei politice pentru a lua un răgaz în interesele de partid, personale sau competiție.

Discuțiile despre înaintarea mea la funcția de prim-ministru mi-au confirmat încă o dată amploarea crizei morale în care se află politicul nostru, dar cel mai grav iresponsabilitatea în gestionarea crizelor și folosirea tragediei umane în scopuri politice. Trebuie să recunoaștem, astăzi Moldova nu are parte de o guvernare în interesul cetățeanului,” se spune în mesaj.

Totodată fosta ministră precizează că nu pleacă din viața publică și că experiența din ultimele luni au determinat-o să se implice și mai mult în viața Republicii Moldova, în viitor. 

„Vreau sa cred și sper puternic că în viitoarele alegeri anticipate va fi loc pentru o noua clasă politică, cu o veritabilă fibră morală, iar toate vor permite să transformăm spre bine țara, să aducem mai multă Europă acasă. Eu contez pe solidaritatea, specifică nouă, moldovenilor, și promit să mă implic plenar a face schimbarea pentru care mi-am dat votul,” a conchis Durleșteanu.

În februarie curent, când Partidul Socialiștilor i-a propus Marianei Durleșteanu să candideze la postul de premier, ea a negat că are vreo relație cu formațiunea condusă de Igor Dodon, subliniind că a acceptat nominalizarea pentru a scoate țara din criză. 

Ex-ministru, diplomat, bancher

Mariana Durleșteanu a deținut funcția de ministru al Finanțelor în guvernul Greceanîi în anii 2008-2009, dar și cea de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în anii 2004-2008.

Ulterior ea a activat timp de aproape doi ani în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar apoi trece la compania petrolieră Kazmunaygaz International NV (anterior Grup Rompetrol NV), care este controlată de statul kazah și care operează și una dintre cele mai mari rețele de benzinării din Republica Moldova.

De asemenea, Mariana Durleșteanu a fost inclusă în topul Forbes România al celor mai influente femei. În prezent, este consiliera directorului financiar al KazMunayGas International, un grup petrolier kazah.

Din septembrie 2013 și până la începutul anului 2016, Durleșteanu a fost membru în Consiliul de Administrație al Moldindconbank, bancă care în acea perioadă era controlată de un grup de persoane și companii, care potrivit Băncii Naționale și procurorilor, acționau concertat și erau afiliate sau conectate la omul de afaceri Veaceslav Platon.



Oportunitati