Care este legătura lui Igor Bodorin, care va asigura paza judecătoriilor din Chișinău, cu Ilan Șor

shadow
Marţi, 16.03.2021 08:30   1606
Agenția de securitate Thor Security Group (TSG), al cărei co-fondator și administrator este Igor Bodorin, formal într-adevăr nu are vreo legătură cu bancherul fugitiv Ilan Șor, dar conexiunea dintre cei doi este moștenită prin altă firmă.

În martie 2021 TGS a fost desemnată câștigătoare a licitației privind asigurarea securității a cinci sedii de judecătorie amplasate în Municipiul Chișinău.

Conform condițiilor licitației, compania de pază este responsabilă pentru protecția clădirilor și a bunurilor materiale, asigurarea controlului accesului în imobile, menținerea „butonului de alarmă” și instalarea camerelor de supraveghere video pe coridoare, rezultă din investigația postului TV8.

Licitația a avut loc la sfârșitul anului trecut. La licitație au participat trei companii, două de stat și una privată: IS Servicii Pază MAI, Departamentul de Pază Paramilitară și TSG, ultima având în calitate de fondatori în proporție de 67/33 soții Liliana și Igor Bodorin.

IS Servicii Pază MAI a fost descalificată pentru că nu a îndeplinit cerințele tehnice și profesionale. În etapa finală, au fost luate în considerare ofertele de la Thor Security Group și Departamentul de Pază Paramilitară. Chiar dacă oferta companiei de stat a fost mai mică cu 16 mii de lei, comisia de licitație a Judecătoriei Chișinău a desemnat câștigător al licitației TSG, care și-a estimat serviciile la 1.373.520 de lei.

Conexiunile cu Șor

Într-un comentariu pentru tv8.md, reprezentanții Thor Security Group neagă că întreprinderea are conexiuni cu Ilan Șor. 

Advertisement

„Ilan Șor nu are nicio legătură cu compania noastră, nu este fondator și nu este (și nu a fost) membru al consiliului de administrație. Compania a fost creată din [re]sursele financiare ale Lilianei și Igor Bodorin și datorită profesionalismului membrilor echipei”, se spune în mesaj.

Această afirmație este adevărată. Legătura lui Bodorin cu fostul primar de Orhei și executorul recunoscut al fraudei bancare din 2014 este pe altă linie.

Ceea ce Igor Bodorin, pensionat oficial în grad de general-maior, nu a menționat este faptul că mai deține funcția de administrator al agenției de securitate Klassica Force, care a asigurat paza primăriei Orhei și a celor trei bănci cu probleme (Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank), în perioada când Șor era la conducerea acestor instituții.

Comercializarea de mașini și arme de foc

Agenția Klassica Force a intrat în faliment în decembrie 2015, dar există încă. Din surse deschise (InfoDebit.md) aflăm că în anul 2019 aceasta avea 2 angajați, rulaj de 2 milioane de lei și pierderi de peste 1,78 milioane lei.

Pentru aceeași perioadă TSG a raportat un rulaj de 19,5 milioane și profit de 470.000 de lei.

În timpul lichidării Klassica Force (care deocamdată nu este finalizată), agenția a scos la vânzare 94 de mașini Chevrolet Orlando și multe pistoale Makarov, TT, Viking și Baikal. Curios este ca o parte din bunuri ale Klassica Force au ajuns în proprietatea sa folosința TSG; angajații ultimei circulă cu automobilele Chevrolet ale primei.

Înainte de a conduce Klassica Force, Igor Bodorin a condus Serviciul Protecție și Pază de Stat timp de șase ani și a părăsit acest post în septembrie 2013. Astfel, a reușit să lucreze și cu Vladimir Voronin (președinte al Republicii Moldova, 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009), și cu Mihai Ghimpu (președinte interimar al Republicii Moldova, 11 septembrie 2009 - 28 decembrie 2010), și cu Marian Lupu (președinte interimar al Republicii Moldova, decembrie 2010 – martie 2012), și cu Nicolae Timofti (președinte al Republicii Moldova, 23 martie 2012 – 23 decembrie 2016).

Potrivit portalului MoldovaCurata.md, înainte de a părăsi funcția publică, timp de câteva luni Bodorin a cumulat munca în Serviciul Protecție și Pază de Stat cu activitatea la Klassica Force.Oportunitati