[DOCs] Din Rusia cu drag: Publicitatea și Realitatea din spatele vaccinului Sputnik V

shadow
Duminică, 14.03.2021 23:20   5498
După o campanie puternică de promovare și mai ales anti-publicitate a vaccinurilor occidentale, antidotul rusesc Sputnik V a adunat în câteva luni contracte de sute de milioane de dolari în toată lumea.

Faptul că evaluarea la nivel internațional în cazul Sputnik V nu a fost deocamdată finalizată, n-a reprezentat un obstacol pentru aprobarea acestui vaccin în 51 de state, inclusiv în Republica Moldova. 

Până în prezent mai mult de 40 de țări au anunțat că vor vaccina populația împotriva virusului SARS-CoV-2 cu serul rusesc și Republica Moldova pare a fi una dintre ele. La 11 martie 2021 Guvernul de la Chișinău a făcut publică decizia de a procura 330.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, și - deși nu a anunțat tipul sau producătorul vaccinului - suma trecută la cheltuieli arată că prețul unei doze ar fi de circa 10 USD bucata, iar la acest preț este comercializat doar Gam-COVID-Vac, denumirea oficială a vaccinului promovat sub marca Sputnik V. 

Publicitatea

Punctul de cotitură pentru Sputnik V a fost publicarea a două materiale în prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet. Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse (FIDR), care a finanțat elaborarea Sputnik V împreună cu Direcția Sănătate a Moscovei și Sberbank, a prezentat acest eveniment ca o recunoaștere mondială indubitabilă a vaccinului dezvoltat de Centrul Național pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Nikolai Gamaleya”. 

Mai mult, în aceeași sursă guvernamentală directorul FIDR Kirill Dimitriev pretinde, citând The Lancet, că serul rusesc nu este doar „primul vaccin anti-COVID înregistrat în lume, dar și cel mai bun”. Același lucru apare pe situl Centrului. 

Articolul respectiv a fost distribuit intens de către mass-media controlată de stat și autoritățile de la Moscova, inclusiv în surse străine de informare în masă, fără a fi prezentate dovezi care ar susține această afirmație. 

Realitatea

Mold-Street.com a solicitat opinia câtorva medici vis-a-vis de acest document, pentru a afla care este valoarea lui, iar cei care au vorbit au dorit să păstreze anonimatul. Astfel, primul text din The Lancet este de fapt o analiză interim/preliminară a procesului de testare a vaccinului în Faza a 3-a, care a avut loc în Federația Rusă în februarie 2021, cu descrierea metodelor, procedurilor, a rezultatelor obținute, etc. 

Prima pagina din analiza preliminara, captură din PDF.

Descrierea procesului de cercetare, însă, nu este un document oficial care atestă înregistrarea vaccinului la nivel mondial sau, mai ales, recunoașterea lui drept cel mai bun, au concluzionat pentru Mold-Street.com medicii care au examinat textul cu titlul ”Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia” (PDF, 719 KB).

Al doilea text reprezintă opinia profesională a doi profesori britanici - Ian Jones de la Universitatea Reading din Londra, specializat în științe biomedicale, și Polly Roy de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, specializată în virusologie. 

Totuși, o recenzie pozitivă chiar și din partea unor cercetători cunoscuți nu poate fi considerată o dovadă a recunoașterii din partea întregii comunități științifice, cum s-a întâmplat în cazul altor vaccinuri. Curios este că Universitatea Reading nu a publicat comentariul colaboratorului, în timp ce Școala de Igienă și Medicină Tropicală s-a limitat la o referință cu link extern către textul co-semnat de Roy. 

Fazele de cercetare

În mod normal un vaccin parcurge 4 faze până la aprobarea oficială. Sputnik V a parcurs sau este pe cale să încheie Faza 3 de cercetări - fapt confirmat de FIDR. Acest proces însă trebuia finalizat înainte de aprobarea oficială a vaccinului, care în cazul Sputnik V a avut loc în august 2020.

Aceste patru faze sunt precedate de experimente pre-clinice în laborator, cu sau fără animale în rol de cobai. Prima fază presupune efectuarea unor teste de siguranță la persoane adulte tinere, care nu au probleme de sănătate. În faza a două testele sunt extinse la grupuri mai mari de oameni pe un eșantion mai reprezentativ, de ordinul miilor. Numărul de persoane testate este majorat la un eșantion de zeci de mii și scalat la nivel internațional în faza 3. Urmează aprobarea și licențierea, care constituie faza a 4-a, care presupune și un proces îndelungat de monitorizare și colectare a datelor. 

Situația cu vaccinurile în proces de testare în lume la data de 12 martie 2021. 

Autoritățile competente

Pentru ca rezultatele cercetării să fie examinate și recunoscute, ele trebuie prezentate instituțiilor competente în domeniu. Cele mai relevante instituții cu autoritate în domeniul medicamentelor (și a vaccinurilor implicit) sunt Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Administrația pentru Alimentare și Medicamente din SUA (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentelor a Uniunii Europene (EMA), care au cerințe foarte stricte față de producători și distribuitori. 

SUA, pe de o parte, este unul dintre cei mai mari producători de medicamente în lume și cel mai mare investitor în cercetări medicale. UE, pe de altă parte, are cel mai avansat mecanism de protecție a consumatorilor și cea mai competitivă piață a medicamentelor. 

A devenit o practică obișnuită ca țările care nu au capacitatea de cercetare, evaluare și testare a noilor preparate sau care doresc să scurteze procesul de aprobare, să accepte condiționat sau necondiționat actele emise de instituțiile respective, având încredere în expertiza și concluziile acestora. 

Examinând portalurile web ale OMS, FDA și EMA, am descoperit că Gam-COVID-Vac nu figurează în lista de vaccinuri aprobate.

Advertisement

În SUA, de exemplu, sunt autorizate oficial trei vaccinuri, iar Sputnik V nu este printre ele. Dat fiind faptul că antidotul rusesc se pretinde a fi una dintre primele soluții împotriva COVID-ului, am parcurs întreaga bază de date FDA și tot nu l-am găsit. 

EMA, pe de altă parte, a anunțat abia la 4 martie că a început evaluarea preliminară a vaccinului anti-coronavirus rusesc, presată probabil de tabloul epidemiologic înfricoșător în Europa dar și de achizițiile grăbite de Sputnik V de către unele țări membre ale UE - Ungaria și Slovacia, care au ales să nu țină cont de reglementările EMA. Solicitantul pentru acest medicament este compania R-Pharm Germany GmbH, cu sediul în Illertissen, Germania. 

Hotărâre adoptată de un organ consultativ

Printre țările non-UE care au comandat Sputnik V se numără Belarus, Serbia, Muntenegru, și Republica Moldova. Agenția Medicamentului din Chișinău (AMDM) a autorizat vaccinarea cu Gam-COVID-Vac în baza deciziei adoptate la 26 februarie curent de Comisia Medicamentului, care este un „organ consultativ, fără personalitate juridică pe lângă AMDM”, ca să cităm exact comunicatul.  

Potrivit aceluiași comunicat, „În Republica Moldova, mecanismul de autorizare a vaccinurilor se va baza pe autorizarea acestora de către EMA, FDA și alte Agenții internaționale sau cu statutul de precalificare/certificare OMS, cu sau fără includerea acestora în Nomenclatorul de stat. Procedura de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova va fi asigurată de către AMDM, în baza solicitării ANSP.” 

EMA și FDA, însă, nu au autorizat Sputnik V în scopuri de vaccinare. Am încercat totodată să verificăm lista preparatelor permise pe nomenclator.amdm.gov.md, dar această pagină oficială a Guvernului Republicii Moldova nu funcționează.

OMS încă așteaptă răspunsuri

Pentru a fi siguri că nu greșim, și Gam-COVID-Vac este cel puțin în faza de precalificare iar autoritățile moldovene au respectat prevederile legale, am intrat pe portalul OMS, unde am consultat tabelul cu toate vaccinurile care au intrat în competiție. 

Vaccinul Sputnik V este pe poziția a 9-a. La categoria „EOL (end-of-life) accepted”, adică valabilitate acceptată, în loc de bifă este mențiunea „Au fost prezentate informații adiționale”, iar la categoria „Ședința pre-depunere” răspunsul este „Au fost ținute câteva ședințe”.

Se pare că Moscova nu a prezentat nici datele necesare pentru a începe evaluarea dosarului, iar la capitolele „statutul evaluării” și „data anticipată de decizie” nu există în genere nicio mențiune, astfel încât întrebările legate de siguranța și eficiența Gam-COVID-Vac rămân în continuare învăluite în mister. Asta chiar dacă Moscova dă asigurări că Sputnik V are o eficiență de 91% și că majoritatea reacțiilor adverse se reduc la sindromul gripal, dureri de cap și astenie - și refuză în continuare să prezinte detalii despre desfășurarea cercetărilor.

Pe de altă parte, cel puțin 190 de țări au aderat la mecanismul global COVAX, instrumentul de aprovizionare cu vaccinuri al Acceleratorului de Accesare a Instrumentelor anti-COVID-19, prevăzut pentru accelerarea identificării unui vaccin eficient pentru toate țările. Prin intermediul acestei inițiative sunt susținute eforturile de producere și livrare a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Rusia este unul dintre puținele state care (împreună cu fosta administrație a președintelui Donald Trump) nu a susținut și nu interacționează cu inițiativa dată, fapt care pune la îndoială scopul pentru care este promovat vaccinul Sputnik V.

Arma diplomatică 

Lipsa de transparență, graba cu care a fost aprobat în patrie (august 2020) și presiunea timpului asupra țărilor afectate au ajutat Rusiei să transforme Sputnik V într-o veritabilă armă diplomatică, pe care Kremlinul o folosește pentru a-și lustrui imaginea grav șifonată în lume. 

În același timp, Moscova nu uită să critice concurenții și să pună la îndoială rezultatele cercetărilor efectuate în alte țări, subminând astfel încrederea în alte vaccinuri și în capacitatea regimurilor democratice de a soluționa crizele de sănătate publică. 

Ținta principală sunt Statele Unite. La briefing-ul de presă din 8 martie curent Departamentul de Stat al SUA a anunțat că serviciile de securitate americane au identificat patru platforme web controlate de serviciile secrete rusești, care răspândesc dezinformații despre două dintre vaccinurile autorizate de FDA. 

Cea mai populară bombă informațională a propagandei rusești este teoria conspiraționistă, precum că vaccinurile occidentale sunt proiectate pentru a controla mințile oamenilor. Prin contrast, serul rusesc ar fi unul „eliberator”. 

O altă țintă preferată este Uniunea Europeană, pe care Rusia dorește chiar s-o umilească, încheind acorduri dubioase cu producători farmaceutici europeni. Agenția Bloomberg comunică că la 8 martie compania elvețiană Adienne Pharma & Biotech, cu sediul în Lugano, și FIDR au semnat un acord de a produce serul Gam-COVID-Vac la o fabrică din apropierea orașului Milan, deci pe teritoriul UE. Elvețienii nu au confirmat deocamdată public această noutate, ultimul comunicat pe Adienne.com datând cu 17 februarie 2021.  

Încrederea 

Cât de multă încredere ar trebui să aibă consumatorii din afara Federației Ruse în vaccinul Sputnik V o spun chiar rușii. Potrivit rezultatelor unui studiu de opinie publică, efectuat de Centrul Levada în februarie curent, doar 30% din respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea dacă s-ar vaccina cu serul autohton, în timp ce 62% au respins ideea. În august 2020, la aceeași întrebare 38% au spus „da” și 54% - „nu”.  

Un sondaj similar printre cadrele medicale arată că nici medicii din Federația Rusă nu au încredere în acest vaccin, scrie RBK

În același timp, rata de vaccinare în Rusia este printre cele mai mici în lume: serul a fost administrat unui număr ce constituie doar 0.1% din populația totală de aproape 145 de milioane.

Rata de vaccinare în lume. Captură din OurWorldInData

Curios este că președintele Vladimir Putin, care nu pierde ocazia să promoveze în public produsele rusești, așa și nu a apărut în fața camerelor cu mâneca suflecată, primind o doză din cel mai bun vaccin din lume, potrivit declarației proprii. A dat însă asigurări că serul i-a fost deja administrat uneia dintre fiicele sale.

Promisiuni și capacitatea reală

Reputația proastă, însă, nu este un impediment pentru asumarea de responsabilități enorme de către Moscova. Până în prezent, Federația Rusă a promis să livreze circa 390 de milioane de doze de vaccin Sputnik și poartă negocieri privind alte peste 350 de milioane de doze - și toate în termene restrânse, scrie MarketWatch, monitorul online al pieței.

Pe de altă parte, din datele Federației Internaționale a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice aflăm că în perioada august 2020 - martie 2021 Rusia a produs ceva mai mult de 10 milioane de doze de Sputnik V - adică în șase luni s-a produs o cantitate de 39 de ori mai mică decât s-a asumat pentru livrare în următoarele 2-3 luni. Pentru comparație, la nivel de companie, din decembrie 2020 până în martie curent au fost livrate dovedit 119 milioane de doze Pfizer/BioNTech, 91 milioane de doze de Sinovac, 83 milioane de doze de AstraZeneca/Oxford și 61 de milioane de doze de Moderna.  

Producția de vaccinuri în lume, în numărul de doze. Captură din IFPMA.

La nivel de țară, cel mai mare producători de vaccinuri în prezent este Republica Populară Chineză (141,5 mln), urmată de SUA (103 mln), tandemul Germania/Belgia 70,5 (mln) și India (42,3 mln). Rusia este abia pe locul 7. 

În același timp, țările care au comandat antidotul Gam-COVID-Vac au început deja să se confrunte cu compromiterea termenelor de livrare. Potrivit MarketWatch:

  • Argentina era în așteptarea a 5 milioane de doze în ianuarie curent și a contractat alte 14 milioane pentru februarie, dar a primit jumătate din cantitate promisă pentru ianuarie abia în martie;
  • Ungaria a acceptat să procure 2 milioane de doze pe parcursul a trei luni. În ianuarie Guvernul de la Budapesta s-a plâns că urma să primească primele 600.000 de doze în prima lună, însă a primit doar 325.600 de doze, și acelea la începutul lui martie;
  • Mexic a semnat un acord pentru 24 de milioane de doze și spera să despacheteze primele 400.000 în februarie, primind în realitate doar 200.000. 

Acest șablon este valabil și pentru alte state cu care Moscova a încheiat acorduri de livrare a vaccinului Sputnik V, deși nu este clar dacă oficialitățile din țările respective continuă să aștepte sau caută alternative. Din acest motiv EU este sceptică în privința capacității reale a Rusiei, iar unii observatori cred că lucrurile vor evolua în sensul opus și istoria se va repeta - Vestul va dona vaccinuri rușilor. 

Imagini „Potiomkin” pentru TV?

Canalele federale de televiziune din Rusia transmit practic zilnic reportaje despre livrări de Sputnik V în diverse regiuni ale țării - muncitori care descarcă din camionete cutii albe cu logoul FIDR și le mută în altă parte (AICI și AICI). 

La o privire atentă, însă, vedem că pe aceste cutii nu există informații care de obicei însoțesc mărfurile transportate - etichete lipite pe ambalaj cu numărul partidei, expeditorul, destinatarul, conținutul, greutatea/cantitatea sau codul de bare pentru citirea electronică a datelor. Fără aceste marcaje mărfurile nu pleacă nicăieri.

În concluzie, dat fiind handicapul tehnologic în majoritatea domeniilor, corupția endemică și decimarea sistematică a științei în Federația Rusă, Moscova încă urmează să convingă restul lumii că este capabilă să onoreze toate comenzile, că va putea livra vaccinurile la timp și că Sputnik V este un antidot sigur. 

Ca oricare bula propagandistică, reportajele cu evenimente regizate își vor pierde cu timpul credibilitatea, iar cumpărătorii deziluzionați se vor grăbi la furnizorii care au certificatul de calitate în ordine și respectă angajamentele asumate. 

Partea proastă este că - deși până la urmă vor exista suficiente vaccinuri și prețurile vor fi acceptabile, - mulți dintre cei care le-au așteptat nu le vor mai apuca să le administreze. 

O statistică detaliată despre vaccinuri o găsiți aici.

...

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati