Petrom Moldova – primul la scumpiri

shadow
Sâmbătă, 13.03.2021 09:41   486
Dacă un an în urmă numărul tot mai mare de infectări cu noul coronavirus genera prăbușirea pieței petroliere, astăzi se creează impresia că prețul carburanților crește odată că numărul infectărilor.

Petrom Moldova este prima rețea de benzinării care a recurs la o nouă majorare, iar în următoarele zile și celelalte companii vor scumpi carburanții.

Astfel, pe 12 martie, Petrom-Moldova a scumpit benzina 95 cu 1 leu (5%) - până la 19.25, motorina cu 70 de bani (4,5%) – până la 16.25 de bani, iar gazul lichefiat a ajuns să coste 11,39 lei, cu 45 de bani mai mult (4%). 

Prețurile sunt în vigoare la toate cele 80 de stații PECO ale companiei, iar concurenții promit să urmeze exemplul pe parcursul următoarelor două-trei zile, ne-au declarat, sub protecția anonimatului, angajați ai Lukoil-Moldova.

Ce zice statul?

Ca și anterior, și de data aceasta scumpirile sunt operate discret, fără nicio explicație din partea petroliștilor. Mai mult, majorarea vine exact la o săptămână de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, pe agenda căruia a fost și subiectul majorării continue a prețurilor la carburanți. 

Atunci, șefa statului concluziona că acțiunile petroliștilor sunt concertate.

Advertisement

Maia Sandu sugera Consiliului Concurenței să ia măsuri care ar duce la “înghețarea prețurilor”, cu revenirea la experiența veche de plafonarea a prețurilor de către Agenția pentru Reglementare în Energetică, deși legislația limitează capacitatea acestei instituții de a interveni la formarea prețurilor.  

Curios este faptul că, dincolo de scumpiri, președintele s-a arătat deranjat de acțiunile petroliștilor ca reacție la reducerile de preț din anul trecut. Potrivit Maiei Sandu, în februarie-iunie prețurile au scăzut într-un ritm cu mult mai lent decât cotațiile petrolului la burse. Prin urmare, petroliștii au înregistrat supraprofituri, fără să fie sancționați de instituțiile statului. 

Motivele scumpirii

Trendul de majorarea prețurilor a început la mijlocul lunii decembrie, când prețurile au evoluat de la 15,45 lei pentru un litru de benzină 95 la 19,25 lei în martie curent, iar în cazul motorinei de la 13,05 lei la 16,25 lei.

Petroliștii au invocat două motive. În primul rând, majorarea cotațiilor la bursele internaționale, fenomen alimentat de relaxarea economiilor, deși pericolul infecțiilor nu s-a consumat, dar și de majorarea accizelor la importul carburanților cu 9%, începând cu 1 ianuarie. 

În pofida prețurilor mari, suntem departe de record. Amintim că cel mai scump carburanții au ajuns să coste în vara anului 2018. Atunci litrul de benzină 95 era vândut la preț de aproape 20 de lei, în timp ce motorina la aproape 18 lei.

Benzina la vecini

În raport cu țările vecine, benzina este mai scumpă în Republica Moldova în comparație cu Rusia, Belarus și Ucraina, dar mai ieftină decât în România. Oportunitati