Sora lui Veacesalv Platon condamnată la 10 ani de puşcărie

shadow
Vineri, 12.03.2021 16:25   1656
Elena Platon, sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, a fost condamnată pe 11 martie 2021, de o instanţă de la Moscova, la 10 ani de detenţie şi confiscarea averii.

Fosta directoare de trezorerie la Moldindconbank a fost găsită vinovată de spălarea a 126 miliarde de ruble (1,7 miliarde USD), în dosarul Laundromat-ului rusesc, scrie presa rusă.

“Din 2013 până în 2014 Elena Platon a fost membru activ al unei structuri interlope internaţionale, conduse de fratele ei, Veaceslav Platon şi de cunoscutul politician şi antreprenor din Republica Moldova Vladimir Plahotniuc. Aceştia, în colaborare cu Alexand Grigoriev şi Oleg Kuzmin, proprietarii de facto ai unor bănci din Federaţia Rusă, au scos ilegal din Federaţia Rusă peste 126 miliarde de ruble”, a declarat pentru RIA.ru Irina Volk, reprezentantul Ministerului de Interne. Sentinţa judecătoriei districtului Tverskoi din Moscova poate fi atacată în instanţa superioară.  

Elena Platon a fost reţinută de autorităţile ruse în mai 2019.

Advertisement

Cu două luni mai târziu, ea a recunoscut implicarea în schema de spălare a banilor şi a depus mărturii împotriva unor persoane care figurau în calitate de complici în dosar. În consecinţă, autorităţile ruse l-au arestat și pe bancherul Alexandr Korkin, fost acţionar la Victoriabank.  

Conexiunile cu Plahotniuc şi Usatîi

Elena Platon este condamnată la o lună după ce în ziarul Kommersant au apărut mărturiile banchetului rus Oleg Kuzmin. Potrivit sursei, acesta a povestit că o grupare întreagă de politicieni de la Chişinău sunt implicaţi în Laudromat. Printre cei menționați de bancher se numără Vladimir Plahotniuc - fostul lider al Partidului Democrat, Ilan Şor - liderul Partidului Șor, Renato Usatîi - liderul Partidului Nostru, şi Veaceslav Platon, fost consilier de Chișinău și ex-deputat pe listele AMN.

Deşi sunt în liberate, justiția rusă a dispus arestarea tuturor și i-a anunţat în căutare internaţională. Inculpații, în funcție de rolul fiecăruia, sunt acuzați de organizarea unei comunități criminale sau participarea la aceasta, precum și de efectuarea de tranzacții valutare pentru transferul de fonduri în străinătate utilizând documente falsificate.

Amintim că prin spălătoria rusească din Rusia au fost scoşi cel puțin 22,3 miliarde de dolari, sume spălate prin sistemul judiciar şi bancar din Republica Moldova.

Elena Platon a fost arestată la Moscova în mai 2019. Are cetățenie rusească și deține imobil în Federația Rusă.Oportunitati