Ce fel de vaccinuri anti-COVID va procura Moldova din cei 60 de milioane de lei [SONDAJ]

shadow
Joi, 11.03.2021 16:30   1669
Guvernul a anunțat la 11 martie 2021 că va cheltui 60 de milioane de lei pentru procurarea a 330.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Acești bani vor fi alocați din Fondul de Rezervă a Guvernului și vor fi suficienți pentru a patra parte din necesarul de peste 1,386 de milioane de doze. Executivul a solicitat Parlamentului să-i permită să cheltuie suma dată prin derogare de la Legea privind achizițiile publice, adică prin negocieri directe cu producătorii, pentru a economisi timp.

”Dacă e să mergem pe buchia Legii privind achizițiile publice, ar urma să pierdem cel puțin o lună pentru formalitățile specifice tenderilor anunțate pentru achiziții din fondurile publice, în speranța că negocierile directe cu producătorii vor permite identificarea loturilor disponibile pentru achiziție”, a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței cu membrii cabinetului. 

Comunicatul oficial, însă, nu precizează care tip de vaccin va fi procurat sau cine este producătorul cu care intenționează să negocieze. 

Calculele arată că vaccinul pe care vor fi cheltuite cele 60 de milioane ar costa 181,8 lei per doză sau 8,8 euro (10,3 dolari SUA) la cursul din 11.03.2021.

Advertisement

La sume apropiate de acest preț pe piața internațională este comercializat vaccinul rusesc Sputnik V, potrivit surselor oficiale (TASS.ru, Sputnikvaccine.com).

Mold-Street.com a solicitat Ministerului Sănătății de la Moscova și Fondului de Investiții Directe a Rusiei să confirme dacă Republica Moldova a comandat Sputnik V, însă până la ora publicării nu am primit răspuns.

Șeful campaniei de vaccinare Alexei Ceban a declarat pentru presă că nu știe, deocamdată, de la ce producător vor fi procurate vaccinurile. 

Vaccinurile AstraZeneca/Oxford, pentru comparație, costă 5 dolari per doză, iar Pfizer/BioNTech este accesibil la prețuri între 15 și 20 de euro, în dependență de regiune. Cel mai scump preparat este cel de la Moderna, prețul minim fiind de 30 de dolari. 

La începutul lui martie Guvernul de la Chișinău a primit 14.400 doze de vaccin AstraZeneca, livrate prin mecanismul COVAX, iar anterior a recepționat alte 21.600 doze de vaccin AstraZeneca ca ajutor umanitar din România. 

Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că a început evaluarea vaccinului anti-coronavirus Sputnik V, care a fost dezvoltat de Federația Rusă.

În Republica Moldova sunt autorizate vaccinurile AstraZeneca/Oxford, Pfizer/BioNTech și Sputnik V.



Oportunitati