Uniunea Europeană ar putea accepta vaccinul rusesc Sputnik V pentru a combate COVID-19 [SONDAJ]

shadow
Luni, 08.03.2021 06:06   2395
Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM) a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că a început evaluarea vaccinului anti-coronavirus Sputnik V, care a fost dezvoltat de Federația Rusă.

Anunțul vine pe fundalul achizițiilor de vaccinuri Sputnik V de către câteva țări UE, în pofida faptului că produsul rusesc nu a fost încă aprobat de autoritatea de reglementare a Uniunii. Este vorba despre Slovacia și Ungaria, care au primit câteva loturi de ser rusesc și vaccinează cu el populația. 

Potrivit unui comunicat al AEM, „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) a procedat la evaluarea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V, dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie din Gamaleya. Solicitantul pentru acest medicament este compania R-Pharm Germany GmbH.” Ultima își are sediul în localitatea Illertissen, sudul Germaniei. 

Eficiența: peste 91%

„Decizia CHMP de a începe evaluarea are la bază rezultatele studiilor de laborator și clinice la persoane adulte. Aceste studii indică faptul că Sputnik V generează producția de anticorpi și celule imune, care atacă coronavirusul SARS-CoV-2 și ar putea proteja împotriva COVID-19. [...] Evaluarea va continua până vor fi găsite suficiente dovezi pentru autorizarea cererii de distribuire [a dozelor],” se spune în comunicatul AEM, precizând că Agenția va testa antidotul la eficacitate, securitate și calitate. 

Informațiile oferite de producător arată o eficacitate de peste 91% pentru Sputnik V, care poate fi păstrat la temperatura obișnuită a frigiderului și costă 8,5 euro pentru o doză.

Advertisement

Pentru comparație, Uniunea Europeană plătește 15,5 euro pentru o doză de vaccin dezvoltat de tandemul Pfizer/BioNTech, notează Reuters

În prezent în Uniunea Europeană au fost autorizate trei vaccinuri - Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Universitatea Oxford. Un alt ser, creat de Johnson & Johnson, care este administrat într-o singură doză, ar putea fi aprobat la mijlocul lunii martie 2021.

În Republica Moldova, recent, au fost aduse primele 14.400 de vaccinuri AstraZeneca, produse în Coreea de Sud. Prețul unei doze din acest preparat este de 5 dolari SUA.

Propaganda strică

Anunțul AEM a fost salutat de Fondul de Investiții Directe din Moscova, care a finanțat cercetarea și marketingul în favoarea Sputnik V. Potrivit directorului Fondului, Kirill Dimitrieiv, Rusia va putea livra doze suficiente pentru 50 de milioane de persoane, cu începere din 2021. 

Preparatul rusesc este deja comercializat în 40 de țări, inclusiv Republica Moldova, a precizat Dimitriev. Printre țările europene non-UE se numără Belarus, Serbia și Muntenegru. Ungaria, care deseori ignoră directivele de la Bruxelles, a procurat și vaccinuri chinezești de la Sinopharm.

Deși există semne că Sputnik V ar putea fi o alternativă bună pentru vaccinurile americane, multe țări au fost reticiente până nu demult față de acest preparat. Motivul principal este propaganda excesivă a Kremlinului, care a dăunat mai mult decât a promovat cauza vaccinului rusesc.

În plus, concurenții i-au acuzat pe ruși de manipularea datelor, dar fiind perioada foarte restrânsă pentru cercetare, producere și testare.



Oportunitati